Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Нові правила: як у 2023 році в Україні будуть нараховувати виплату за лікарняні

З 1 січня 2023 року, криворіжцям за новими правилами нараховують оплату за лікарняні. Рішення про виплату лікарняних тепер прийматимуть роботодавці або уповноважені ними особи. Також змінюється термін розгляду лікарняних.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Прозорий Офіс Соціальних Послуг.

Зміна терміну розгляду лікарняних:

– 10 днів – з дня надходження лікарняного по тимчасовій непрацездатності до роботодавця (днем надходження вважається восьмий день після закриття лікарняного);

– 3 дні – з дня надходження до роботодавця лікарняного по вагітності та пологах (днем надходження вважається восьмий день після відкриття лікарняного);

– 5 днів – повідомлення працівника про відмову в оплаті.

Фінансування страхувальників відбувається через Пенсійний фонд: протягом 3 днів централізовано на окремі поточні рахунки, відкриті страхувальниками в установах банків для зарахування страхових коштів, після надходження заяви-розрахунку.

Під час відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за застрахованою особою зберігається цілий ряд соціальних і страхових гарантій. Зокрема, якщо така відпустка збігається з виходом у відпустку по вагітності та пологах, допомога по вагітності та пологах нараховується і виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною.

Тож в разі відкриття е-лікарняного по вагітності та пологах для працівниці у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років, такий лікарняний підлягає опрацюванню роботодавцем та подальшій оплаті.

Період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку включається до страхового стажу працівника як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Алгоритм отримання виплат по лікарняних

Раніше ми розповідали, що жінка повідомила про людей під завалами будинку за неіснуючою адресою у Дніпропетровській області.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору