Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Накопичувальну пенсію можна передавати у спадок – що треба знати

У поточному році в Україні має запрацювати накопичувальна пенсійна система. На кожного офіційно працюючого громадянина будуть відкриті особисті накопичувальні рахунки. Саме з цих рахунків можна буде передавати гроші у спадок.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та Мінсоцполітики України, вийшовши на заслужений відпочинок, українці зможуть отримувати пенсію із двох джерел. Причому з одного джерела вони зможуть передавати свою пенсію у спадок. Тобто, якщо пенсіонер не встигне отримати все, що мав отримати, його гроші дістануться спадкоємцям. Про нововведення в пенсійній системі розповіла заступниця міністерки соцполітики Дарія Марчак.

Наразі в Україні працює солідарна пенсійна система. Тобто із зарплати працюючих громадян відраховуються кошти в Пенсійний фонд. Розмір єдиного соціального внеску становить 22% заробітної плати працівника. Саме з цих відрахувань виплачується пенсія теперішнім пенсіонерам. У 2023 році в державі має запрацювати накопичувальна пенсійна система. На кожного офіційно працюючого громадянина будуть відкриті особисті накопичувальні рахунки. От саме з цих рахунків можна буде передавати гроші у спадок.

Йдеться саме про накопичувальну систему пенсій. На особистому рахунку громадянина протягом певного часу акумулюватимуться кошти. Відрахування на накопичувальний рахунок будуть обов’язковими для українців віком від 18 до 55 років. По досягненню 55-річного віку кошти відраховуватимуться тільки за бажанням людини. Що буде з накопиченими грошима у разі, якщо людина помре? Кошти, які зберуться на пенсійному рахунку громадянина, є його приватною власністю. Тому вони можуть долучатися до заповіту людини.

Накопичувальна пенсійна система передбачає, що накопичення стають вашою приватною власністю. Відповідно, ця приватна власність у разі, якщо з вами щось відбувається, переходить до ваших нащадків, спадкоємців, якщо ви визначите окремих спадкоємців. Тобто незалежно від того, як буде розвиватися ваше життя — це вже ваші гроші, на які маєте право тільки ви”, — повідомила Дарія Марчак.

Раніше Інформатор писав про те, чому в Україні середній розмір пенсій набагато нижчій, ніж у країнах Євросоюзу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору