Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому в Україні середній розмір пенсії набагато нижчій, чим в країнах Євросоюзу – пояснили експерти

В Україні середній розмір пенсії у 2022 році становив трохи вище за 4622 грн. Фактично це 112 євро на місяць. Тим часом у сусідній Польщі середня пенсія перевищує 600 євро.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

В Україні пенсії у три-шість разів нижчі, ніж у країнах Євросоюзу.

Згідно з даними Пенсійного фонду України, середній розмір пенсії у 2022 році становив трохи вище за 4622 грн. Фактично це 112 євро на місяць. Тим часом у сусідній Польщі середня пенсія перевищує 600 євро.

Експерти впевнені — солідарна пенсійна система в країні вже не працює і настав час переходити до реформи пенсійної системи.

“У нас великі демографічні проблеми. Ще у 2003 році було ясно, що реформа потрібна. Якщо у нас сьогодні 10 млн 700 тис. пенсіонерів, то рівно стільки ж у нас і застрахованих осіб, за яких платять ЄСВ. З них 8,5 млн — наймані працівники, інші — ФОПи або люди, за яких держава платить ЄСВ. У нас уже працюючих менше пенсіонерів. За таких умов або треба половину зарплати забирати, щоб платити пенсії, або щось інше. Тому і виникає потреба накопичувального рівня. Це треба робити сьогодні. Все одно солідарна система фінансується за рахунок дотацій ПФУ”, — зазначила радниця Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів, ексзаступниця міністра соцполітики з питань європейської інтеграції Тетяна Сальникова.

Експертка вважає в Україні слід терміново впроваджувати накопичувальний рівень пенсійної системи, оскільки демографія в країні не дозволяє функціонувати солідарній пенсійній системі.

За словами Сальникової , демографія в країні й раніше не дозволяла створити базу для стійкої солідарної системи, а війна посилила ці проблеми, тому що в Україні гинуть люди працездатного віку, а також країні загрожує криза народжуваності.

“Буде криза народжуваності — про це розповідала директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова. Гостро стоїть і питання міграції. За даними комісара ООН, 87% тих, що виїхали з України, поки не планують повертатися, велика міграція, а це люди працездатного віку та діти. Пенсійна солідарна система стає обтяжливою за таких умов”, — каже Тетяна Сальникова.

Тобто, щоб уникнути повного краху пенсійної системи, експерти виступають за якнайшвидше впровадження накопичувальних рахунків для майбутніх пенсіонерів.

“Демографічна тенденція щодо скорочення працездатного населення, яке, по суті, є основою функціонування солідарної пенсійної системи, надалі навіть посилиться, що призведе в результаті до обмеження розмірів майбутніх пенсійних виплат або до додаткового навантаження на державний бюджет”, — вважає голова правління Growford Institute Віталій Ломакович.

Раніше ми розповідали, що з січня мінімальна пенсія становить майже 2,1 тисяч гривень.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору