Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Ботулізм у Дніпропетровській області: скільки людей захворіло у 2023 році

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з року в рік залишається актуальною. В Україні щороку реєструється у середньому 100 випадків ботулізму. Кожен рік від цього захворювання у Дніпропетровській області страждає в середньому 4-6 осіб. У цьому році вже зареєстровано випадок захворювання на ботулізм у мешканця Дніпра.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Ботулізм – дуже тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані із вживанням в’яленої, соленої або копченої риби, грибів домашнього консервування, м’ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, бобових консервів.

Перші симптоми захворювання: слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті. Температура тіла найчастіше не підвищена, може бути нудота, блювота, послаблення випорожнення. Протягом декількох годин або 1-2 діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль та труднощі при русі очних яблук, порушення ковтання. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання і смерть від задухи.

При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи по допомогу медпрацівників. Лікування ботулізму здійснюється лише протиботуліничною сироваткою, яка є єдиним ефективним засобом специфічного лікування, шанси вилікуватися без якої дуже низькі.

Водночас у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил. 

  • Дотримуйтесь чистоти сировини. Чим ретельніше промита риба перед засолом, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
  • Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  • Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.
  • Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби.
  • Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  • Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.
  • Категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та на стихійних ринках.

Раніше ми розповідали, що накопичувальну пенсію можна передавати у спадок – що треба знати.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору