Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Генератори шкодять навколишньому середовищу більше за автівки – роз’яснення екологів

Відключення електроенергії змусило українців використовувати альтернативні способи електроживлення.  Зокрема використовувати генератори. Але чи безпечні ці прилади для довкілля?

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, бензинові та дизельні генератори з двигунами внутрішнього згоряння забруднюють навколишнє середовище речовинами, які впливають на здоров’я людей та довкілля. Зокрема, це оксид вуглецю, чадний газ, сажа, оксиди азоту, дрібнодисперсний пил.

“Є цікаве твердження: якщо, наприклад, встановити генератори навколо кожного будинку міста, то їхні викиди будуть перевищувати розмір викидів теплової електростанції. Але це звичайно, якщо встановили біля кожного будинку”, – зазначила еколог з Одеси Юлія Котельникова.

Серед вразливих категорій — люди, які хворіють на гострі респіраторні захворювання, люди з астмою чи люди із захворюваннями серця. Також дрібнодисперсний пил здатний проникати в кров, судини, легені та може негативно впливати на роботу мозку та нервової системи, сприяти розвитку хронічних захворювань, каже Юлія Котельнікова. Але таке відбувається, якщо людина постійно проводить час на вулиці біля генератора, що працює та вдихає ці випари.

Згідно з Державними санітарними нормами, допустимий рівень шуму для звичайної житлової забудови – до 55 дБА вдень та до 35 дБА вночі. Дизельні та інверторні генератори можуть створювати шумове забруднення до 90 дБА, бензинові та газові – перевищувати це число. Але чим більше потужність генератора – тим вище рівень шуму.

Загалом ми маємо вплив на одеситів шумовий – це найбільший ризик. Гучні звуки від генераторів створюють ризики для здоров’я людей похилого віку і дітей. Якщо, наприклад, ми маємо на вулиці багато різних крамниць та кафе і більшість з них буде використовувати генератори, то маємо розуміти, який рівень шуму має бути на вулиці. Друге – це, звичайно, викиди забруднюючих речовин”, – розповіла  Юлія Котельнікова.

Також шум від генераторів впливає на тварин, бо вони більш чутливі до звуків:

Саме шум буде найбільш негативно впливає як на птахів, так і на іншу живність, яка знаходиться в місті”, – додала вона.

За словами Юлії Котельнікової, генератори можуть викидати у навколишнє середовище більше забруднення, ніж автомобіль.

Викиди з автівок регулюються законодавством та мають жорсткі ліміти. Викиди від генераторів не настільки лімітуються, а, наприклад, заміна фільтрів лежить лише на совісті тих, хто користується генераторами. Тобто автомобіль більш незначний по викидах у порівнянні з генератором”, – зазначила еколог.

Раніше Інформатор писав про те, що підприємці Дніпропетровської області можуть взяти пільгову позику на генератори.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору