Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

З медом, маком та родзинками: готуємо Кутю на Різдво

Давайте накриємо свій особистий різдвяний стіл на Святвечір, поставимо обов’язкові узвар, пісний борщ з «вушками», заливну рибу й кутю. Побажаємо усім навколо здоров’я та любові, й саме в години Святвечора ми всі станемо однією великою родиною.

Колись у дуже давні часи, перш ніж їсти кутю, її тричі підкидали на ложці, щоб вона гарно прилипла до стелі. Якщо більше пшениці, буде гарний врожай, а якщо маку – добре роїтимуться бджоли – пише Інформатор.

Інгредієнти:

  • Крупа м`якої пшениці – 1 склянка
  • Мак – 100 г
  • Родзинки золотисті – 100 г
  • Мед – 1-2 г
  • Волоські горіхи, очищені – 100 г

Спосіб приготування:

Промийте крупу пшениці у ситі під проточною водою. Покладіть в глибоку каструлю. Залийте окропом так, щоб вода покривала зернятка. Варіть до готовності, але не до розварювання.

Насипте в окрему миску мак. Залийте окропом та залиште на 2-3 години для набухання.

Очистіть та підсушіть у духовці горіхи без шкарлупи, якщо вони не підсушені. Робіть це за температури духовки 50 градусів, впродовж 40 хвилин із напіввідкритими дверцятами духовки. Підсушені горіхи подрібніть.

Добре помийте родзинки під проточною водою. Перекиньте їх на тарілку, застелену паперовими рушниками. Накрийте зверху іншими паперовими рушниками та промокніть ними родзинки. Залишіть родзинки до потреби.

Після того, як мак набухне, злийте залишок рідини та розітріть мак у макітрі або прокрутіть через щільне сито м’ясорубки.

Перекладіть мак у велику каструлю. Додайте до нього готову пшеницю, горіхи, родзинки, влийте кип’ячену або відфільтровану воду, додайте мед або цукор.

Прогрійте каструлю впродовж 10 хвилин на повільному вогні.

Подавайте різдвяну кутю на стіл у глиняному горщику з дерев’яною ложкою.

Корисні поради

До куті можна подавати сухофрукти з узвару, інжир, цукати, мандарини тощо.

Не додавайте багато меду. Він може зробити кутю більш щільною, ніж потрібно. Якщо солодкості недостатньо, розведіть цукор у воді та додайте в кутю.

За бажанням можна додати у суміш вишневе варення.

Смачного!

Раніше ми розповідали, як приготувати пісні голубці з рисом та грибами в духовці.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору