Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як розпалити сирі дрова за допомогою борошна, цукру і солі

До повномасштабного вторгнення мало хто з міських мешканців топив дім дровами. В цьому не було потреби – у багатоповерхівках централізоване опалення. У приватному секторі – газ, електрокотли, спеціальні брикети. Зараз ситуація інакша. Багато людей переїжджають до утеплених дач чи до хат у села, де зігрітися взимку набагато простіше за допомогою груб. Але що робити, коли дрова вологі та зовсім не розпалюються? 

Як діяти у подібному випадку розповість Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна.

Класичний спосіб

Підготувати піч як зазвичай. Взяти дрібні прутики і укласти їх ялинкою. Забезпечити доступ повітря – між прутами має бути відстань. Якщо немає прутів або хмизу, можна зробити їх з кори. Поліно очистити, кору перетворити в смужки. Розпалити піч.

Через деякий час прути розгоряться і можна підкласти сирі дрова, залишаючи між ними відстань. Для прискорення горіння можна додати папір.

Тонкі тріски створюють жар, який допомагає волозі з дров випаровуватися швидше. Потрібно близько 15 хвилин для вивітрювання чадного газу. Після цього можна відкрити заслінку і дверцята.

Дрова класти невеликими порціями для кращого прогорання. Потрібно стежити за рівнем тяги за кольором полум’я. Полум’я має яскравий білий колір і в печі стоїть гул? Треба терміново зменшити тягу. Якщо дим чорний, а полум’я червоне – тягу навпаки треба збільшити. Нормальний колір полум’я золотисто – жовтий, горіння рівне, без тріску і задимлення.

Як розпалити піч, коли дрова вологі: дієві лайфхаки.

Є декілька перевірених методів прискорення процесу.

  • За допомогою солі 

Взяти звичайну велику сіль і посипати їй дрова. Використовувати сіль можна до розпалювання і в процесі. Вона вбирає вологу, що полегшує розпалювання мокрих дров.

  • За допомогою спирту і господарського мила

Зробити рідину для розпалювання –  спирт і господарське мило змішати в пропорції 1 до 1 і використовувати спочатку процесу розпалювання дров.

  • За допомогою борошна і цукру

Для того, щоб сирі дрова добре зайнялися, потрібно зробити спеціальну присипку з цукру та борошна, а потім посипати сумішшю поліна. Готується суміш легко: треба з’єднати 3 ч.л. борошна та 1 ч.л. цукру та добре все перемішати.

Дрова з яких порід дерев добре розпалюються сирими

Найгірше, якщо у вас в наявність сирі дрова з осики. Ця порода дерева виділяє невелику кількість тепла, тому осикові дрова буде вельми важко розпалити. Поліна під впливом температури будуть повільно тліти, виділяючи дуже мало спека.

Хорошим варіантом для швидкої розпалювання сирих полін стане береза ​​або ялина. Попри те, що ці породи дерев при згорянні виділяють багато сажі та кіптяви, для швидкої розпалювання вони оптимальні. Схоплюється вогонь на трісках і корі берези буквально за лічені секунди.

Раніше Інформатор писав про те, як через інтернет придбати дрова

Раніше Інформатор писав про те, кому в Україні будуть видавати безкоштовні дрова.

Нагору