Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Дрова через інтернет – хвиля шахрайства не вщухає. Попереджає поліція

Відсутність електроенергії, а разом з нею й опалення, змушує багатьох українців переїжджати за місто в утеплені дачні будиночки чи у старі, пустуючи звичайно взимку, батьківські хати, де можна протопити дровами. Цим користуються шахраї. За допомогою соцмереж, фішингових сайтів та психологічного тиску вони виманюють грошові кошти за неіснуючі дрова. Географія зловмисників – вся Україна.

Як не натрапити на шахраїв розповість Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна.

Схема проста: шахраї діють через передоплату

Наприкінці літа Україною прокотилась хвиля шахрайських оборудок пов’язаних із закупівлею дров. А вже восени такого роду шахрайство набуло колосального розмаху. Не вщухло воно і з настанням зими. Люди масово розповідають у місцевих групах про те, як потрапили у халепу та залишились без грошей, намагаючись запастися дровами на зиму, а поліція у різних регіонах країни звітує про масове надходження заяв за такими шахрайськими схемами.

Зловмисники користуються ажіотажем, використовуючи доволі просту схему: розміщують об’яви з продажу дров у соціальних мережах на сторінках груп районних центрів, а також на сайтах з так званими “безкоштовними дошками оголошень”, на кшталт таких, як OLX.ua.

Типовий приклад. Потерпілий, 50-річний житель Гусятина, розповів поліцейським, що знайшов оголошення про продаж дров в одній із соціальних мереж. Зв’язався з продавцем, який погодився доставити товар лише після оплати. Чоловік перерахував на банківську картку незнайомця 3 300 гривень. Після отримання коштів зловмисник вимкнув свій телефон, а покупець дрова не отримав і кошти йому не повернули.

За даним фактом дізнавачі поліції розпочали кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Правоохоронці та лісники закликають не користуватися підозрілими сайтами чи об’явами

Правоохоронці пояснюють, що в нинішніх умовах сам процес встановлення особи шахрая та його затримання доволі складний, адже велика кількість шахрайських схем розповсюджується і вчиняється за допомогою інтернету, а самі зловмисники можуть знаходитись будь де – чи то в Україні, чи то закордоном. Крім того, у поліції наголошують, що шахрайства під час війни набули особливого розповсюдження й мають ознаки цинізму. Та вкотре застерігають, що купувати дрова краще лише офіційно через місцеві лісгоспи аби не потрапити на гачок шахраїв і в жодному разі не піддаватись на вимогу передоплати.

Відповідно до ч. 3 ст. 190 КК України, шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, карається позбавленням волі терміном до восьми років.

Поліція неодноразово попереджала громадян про подібні афери, адже нині шахраї активізувались, зважаючи на потреби людей.

Поліція закликає мешканців не робити покупки у неперевірених продавців і надсилати гроші лише після отримання товару, а у разі коли вже стали жертвами шахрайських дій, звертатися до поліції.

Представники Державного агентства лісових ресурсів України пояснюють, що загалом в країні діє понад півтори тисячі лісництв. Щоб придбати дрова, можна безпосередньо прийти до їхньої контори або зателефонувати. Телефонні номери як і ціни на деревину вказані на офіційних сайтах лісогосподарських підприємств. Також придбати дрова можна через офіційний інтернет-магазин «ДроваЄ».

Раніше інформатор писав про те, що мешканцям Криворізького району допоможуть з дровами на опалення.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору