Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи можуть ВПО мобілізувати, якщо втрачені документи? Пояснення юристів

В Україні оголошено воєнний стан та діє загальна мобілізація. Втім  багато людей були змушені покинути своє домівки і перебратися в більш безпечні регіони країни та отримати статус внутрішньо переміщених осіб.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Повістку ВПО отримують на загальних умовах

Мобілізація внутрішньо переміщених осіб відбувається на загальних умовах за законом України. Повістку можуть отримати чоловіки віком від 18 до 60 років.

Після отримання повістки чоловіки мають з’явитися до центрів комплектування із документами та надати, якщо є докази, що вони мають право на відстрочку або звільнення від військової служби.

У разі, коли таких документів не надано, ВПО на загальних умовах відправляються на проходження військово-лікарської комісії. За результатами ВЛК вони можуть або отримати звільнення від служби, або відстрочку або заключення, що вони придатні до служби. Після цього вирішується питання про видачу мобілізаційного розпорядження.

Експерти підкреслили, що військовозобов’язані чоловіки-переселенці мають дотримуватися закону й відповідно до правил військового обліку повідомляти в ТЦК про зміну місця проживання та ставати на облік.

Відповідно до чинного законодавства військовозобов’язані чоловіки повинні спочатку прийти до свого територіального центру комплектування й знятися з обліку, а потім стати на нього за новим місцем проживання.

В умовах війни, військовозобов’язаним переселенцям було дозволено ставати на військовий облік за новим місцем проживання, а уже надалі відбувається зняття із військового обліку за попереднім місцем реєстрації.

Для взяття на військовий облік усі військовозобов’язані зобов’язані особисто прибути до районних (міських) військових комісаріатів за місцем проживання та подати заяву на ім’я військового комісара про взяття їх на військовий облік.

Для цього потрібні наступні документи:

  • заява;
  • паспорт громадянина України;
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
  • для осіб звільнених у запас: обліково-послужна картка, припис військової частини;
  • для звільнених за станом здоров’я або сімейними обставинами ― свідоцтво про хворобу та інші документи, які підтверджують законність дострокового звільнення;
  • рішення військово-лікарських комісій про придатність за станом здоров’я для проходження військової служби в мирний або у воєнний час (у разі наявності).

Дії у випадку втрати документів, які потрібні для взяття на військовий облік

При зміні місця реєстрації або проживання під час війни може трапитися, що втрачаються особисті та/або військово-облікові документи. Неприбуття до ТЦК все одно визначається як порушення закону в таких випадках. Тому, потрібно звернутися до центру комплектування та надати дані про реєстрацію як ВПО.

При порушенні правил військового обліку переселенців закон передбачає кримінальну та адміністративну відповідальність.

Статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення правил військового обліку передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу 510−850 грн, а за повторне порушення 850−1700 грн.

До кримінальної відповідальності особа може бути притягнена після неявки для становлення на облік після отримання письмового попередження за статтею 337 ККУ.

Раніше ми розповідали, про “Я військовий, я сила, я захисник держави”, – криворізький танкіст розповів про 9 місяців служби.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору