Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Дров’яна діджиталізація: як через інтернет придбати дрова?

Багато хто з українців дослухався порад подбати про житло за містом на випадок повного блекауту через повторні ракетні атаки з боку росії. Другим кроком для них має стати заготівля дров для обігріву оселі в разі відсутності електроенергії і неможливості використовувати опалювальний котел. Знадобляться дрова і тим, в кого немає можливості покинути свої квартири в місті, зате є взаєморозуміння із сусідами, об’єднавшись з якими можна влаштувати пункти обігріву.

Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна розповість де, за скільки і яким чином можна придбати цей вид палива.

Які дрова краще підходять для опалення

Найкращими вважаються дубові дрова, перш за все тому, що вони добре зберігаються і не гниють, навіть якщо зберігаються на вулиці. Речовини, які містяться в деревині дуба, не дозволяють шкідникам руйнувати дрова. Правда, дубові дрова є одними з найдорожчих.

Крім того, хорошими дровами називають букові, які відносять до класичних камінних дров, та грабові, що мають низький рівень вологості. Загалом для обігріву житла підходять дрова із сосни, вільхи, тополі, берези, липи, ясеня тощо.

Як розрахувати необхідну кількість дров

Наразі в Україні встановлено обмеження: одна людина може замовити не більше 15 кубометрів дров на опалювальний сезон.

Як пояснив Інформатору експерт у сфері енергоефективності Микола Гнатенко, такого обсягу вистачить для опалення невеликого будинку протягом п’яти місяців.

За словами експерта, щоб не купувати зайвого, можна зорієнтуватися по тому, скільки газу замінює кубометр дров. Наприклад, один кубометр дубових дров вологістю 12% може замінити близько 334 кубометрів газу; куб бука – 340 кубів газу; куб сосни – 240 кубів газу. Якщо бути економним, то у середньому куб дров замінює близько 200 кубів газу.

Де можна купити дрова

В Україні запущено державний онлайн-магазин дров “ДроваЄ”. Це додатковий майданчик, який дозволяє ознайомитися з асортиментом та цінами на дрова, розрахувати необхідний обсяг та придбати “паливо” онлайн. Через “ДроваЄ” можна замовляти товар безпосередньо у державних лісгоспів. Авторизуватись у додатку “ДроваЄ” можна через портал Дія або банк-ID.

Про те, як оформити замовлення, розповіли у Держагентстві лісових ресурсів України. Для цього потрібно зробити кілька кроків:

  • Увійти в систему та авторизуватися. Всупереч поширеній інформації, електронний підпис для входу в систему не є обов’язковим: авторизуватися можна через свій банк.
  • Вибрати постачальника, тип дров та інші установки. Зазначте ваше місце перебування – і система запропонує найближчих до вас постачальників дров. Після цього ви можете вибрати із запропонованого переліку тип дров та їхню кількість.
  • Очікувати на підтвердження вашого замовлення від постачальника. Якщо знадобиться дізнатися деталі, постачальник зв’яжеться з вами. Після чого стає доступною функція онлайн-оплати замовлення в особистому кабінеті. Якщо лісгосп не має можливості запропонувати функцію онлайн-оплати, то організовує доставку через посередників.
  •  Очікувати на доставку, яка через ажіотаж на ринку може зайняти певний час. При отриманні дров потрібно пред’явити документ, що засвідчує особу, та ідентифікаційний номер особи, яка оформляє замовлення.

Є послуга доставки, проте вона доступна далеко не у кожному лісгоспі. Наприклад, якщо замовляти дрова з доставкою на лівий берег Києва, найближчий лісгосп, що пропонує послугу транспортування до клієнта знаходиться за 350 км. В той же час “Бориспільське лісове господарство” чи “Київське лісове господарство” за 15-17 км пропонують лише не колоті дрова на умовах самовивозу за 680 грн/м3 та 1140 грн/ м3 відповідно.

Скільки коштують дрова

Дрова в Україні можна купити не лише через державний онлайн-магазин. Пропозицій на ринку багато, ціна коливається в діапазоні від 2400 до 3000 грн за складометр (складометр – це одиниця виміру дров, фактично той самий кубометр з урахуванням щілин між полінами).

“Що цікаво, що попри високу інфляцію у всіх сферах та підвищений попит на дрова, який у порівнянні з минулим роком зріс на 20%, ціни на деревину піднялися не так, як можна було б очікувати. Так, наприклад, рік тому 6,5 кубометрів дров можна було купити за 13 000 грн, сьогодні такий об’єм коштує приблизно 20 000 грн”, – зазначає Микола Гнатенко.

Вартість куба дров залежить від декількох факторів та параметрів:

  • Тип сировини. Є два варіанта. Перший – дрова у вигляді чурок. Це розпиляні колоди, які мають великий розмір. Другий варіант – колоті поліна. Це матеріал, повністю готовий до використання. Дрова у вигляді чурок потрібно подрібнювати, адже в “чистому” вигляді вони слабко піддаються розпалюванню;
  • Порода дерева. Цінник залежить від твердості матеріалу, тривалості горіння, кількості теплової енергії. Наприклад, на дубові дрова, як ми вже казали, ціна вище, ніж ціна на березові дрова;
  • Розмір. Для котлів та печей зазвичай купляють поліна на 30-50 см. Це стандартизований розмір матеріалу у більшості компаній. Якщо покупцеві потрібні поліна іншого, нестандартного, розміру (наприклад, для гриля, банної печі), вартість збільшується на 10-15%;
  • Варіант фасування. Найнижча ціна за куб дров у Києві та Київській області – при покупці матеріалу насипом. Якщо вибрати варіант з доставкою, приїжджає транспорт і просто висипає дрова у вказане місце. Більш дорогий варіант – фасування в сітки, ящики. Але він полегшує у подальшому транспортування та зберігання товару;
  • Об’єм замовлення. Правила маркетингу працюють і в цій сфері. Чим більше купуєте, тим нижча ціна за куб дров.

Ажіотаж на ринку дров зберігається, зима буде холодною, українці вже придбали 2,4 млн кубометрів дров. Загальна потреба населення на цей рік, за розрахунками обласних військових адміністрацій, – близько 5,5 млн кубометрів. Це майже вдвічі більше, ніж у попередні роки. Що стосується ціни, держава намагається контролювати це питання. Як правило, це 5%. Ціна на дрова рости не буде, якщо не буде збільшуватися їхня собівартість.

Дрова для мешканців прифронтових територій

Територіальні громади прифронтових територій вже підписали договори з лісгоспами щодо закупівлі паливної деревини для подальшого постачання нею жителів прифронтових територій. Про це повідомила Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

За її словами, безкоштовну деревину вже отримують мешканці прифронтових районів Миколаївської, Чернігівської, Херсонської, Донецької, Сумської та Запорізької областей.

Розпочали доставку та розподіл дров й відповідні територіальні громади Дніпропетровської області. До регіону вже надійшло понад 787 кубічних метрів деревини, які призначені 26 тисячам сімей. Близько 100 домогосподарств вже отримали безкоштовні дрова.

До кінця року дрова отримають всі десять громад області, що визнані територіями активних бойових дій: Широківська, Зеленодольська, Мирівська, Марганецька, Нікопольська, Червоногригорівська, Великомихайлівська, Маломихайлівська, Новопавлівська та Покровська громади.

Найпершими дрова отримують люди з інвалідністю, багатодітні родини, сім’ї загиблих Захисників, переселенці, які орендують житло, самотні старшого віку, родини, житло яких пошкодили російські загарбники. Доставка також безкоштовна.

Щоб отримати деревину, необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування та подати письмову заяву. Треба мати копію паспорта, ідентифікаційного коду та довідку, що підтверджує перебування на цій території.

Раніше Інформатор писав про те, кому в Україні будуть видавати безкоштовні дрова.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору