Кривий Ріг До сайту

Як очистити воду для пиття, якщо немає водопостачання

Під час війни, коли водопостачання в  будь-яку мить може зникнути разом з електрикою, особливо стає питання наявності питної води. Що робити, коли її запаси вже скінчилися, а пити треба, аби не виникло зневоднення організму.

Реклама

Інформатор дасть декілька порад, яку воду і як можна використовувати.

  1. Не рекомендується брати воду безпосередньо з озера або болота. На низькому березі в декількох метрах від води треба викопати ямку, а коли вона наповниться водою, акуратно вичерпати воду. Після повторення такої операції 2-3 рази у ямці з’являється очищена (відфільтрована) вода, і після кип’ятіння її можна вживати.
  2. Можна зібрати та очистити дощову воду, розтопити лід або сніг.
  3. Перед очищенням воду варто оцінити за кольором та запахом.

Далі воду треба пропустити через фільтри.

Реклама

Відфільтровану воду треба прокип’ятити не менше аніж 10 хвилин, а якщо вода взята з неперевіреного джерела – не менше 30 хв. При кип’ятінні можна додати листя ромашки,  брусниці, малини або звіробою, деревію, та інших лікарських рослин-антисептиків, бактерицидні властивості яких визнані медициною. Також в очищену воду можна покласти срібний предмет.

Одним з варіантів здобути чисту воду для пиття є її дистиляція за допомогою сонячного перегону. Перегонка є ефективним способом видалення з води багатьох забруднень, включно з важкими металами, патогенами, сіллю і навіть радіацією.

Для цього над посудиною з водою чи ґрунтом натягніть прозору плівку. Під дією сонця і різниць температури на плівці збиратиметься конденсат води, що буде дистильованим, тобто очищеним. Необхідно акуратно скерувати отриманий конденсат до чистої посудини, де він стікатиме.

Реклама

Використовуйте метод SODIS.

SODIS — це абревіатура методу сонячної дезінфекції води, і якщо це зробити належним чином, це є можливий метод для знищення патогенів у воді. Наповніть прозору пластикову пляшку водою. Закрутіть кришку і поставте пляшку під прямі сонячні промені на шість годин, щоб знищити паразитів, бактерії та віруси.

Цей метод працює, оскільки пластик затримує тепло від сонця всередині пляшки, а UVA-промені пастеризують воду.

Реклама

Зберігати очищену воду можна як в скляній, так і в пластиковій тарі (пляшки ПЕТ). Щоправда, останній варіант трохи більш підходящий, бо в таку тару поміститься більше рідини.
Питна вода має зберігатися у темному прохолодному місці.
Заміняти воду (виливати й набирати заново) потрібно кожні 2-3 дні. Однак за можливості це краще робити навіть щоденно.
Якщо маєте сумніви щодо якості питної води, обов’язково її прокип’ятіть!

До речі, аби питної води вистачило на 3 дні, на одну людину краще припасти до 10 л води.

Раніше Інформатор писав про те, які прилади дозволять пережити відсутність електроенергії.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова