Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні зміняться ціни на яйця: чого очікувати

В Україні зупинилося зростання ціни на курячі яйця. Виробники відновлюють поголів’я птиці. Це дозволить стабілізувати ситуацію на ринку. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, закупівельні ціни на тендерах на курячі яйця стабілізувалися. Як і очікувалось, зростання майже зупинилось – 20 жовтня середня закупівельна ціна торговельними мережами становила 59,6 грн за 1 десяток (+3 в.п. до ціни 13.10), а сьогодні ціна становить 60,1 грн за 1 десяток, що на 1 в.п. вище ціни минулого тижня.

Що вплинуло на зростання цін

На зростання ціни вплинув сезонний попит, значне скорочення поголів’я курей та падіння виробництва, через військові дії підприємства значно скоротили або взагалі припинили свою діяльність. Через війну частково призупинили інкубацію яйця для отримання молодняку птиці. Найбільший відсоток падіння виробництва зафіксований у квітні. Тоді виробили 3 780 мільйонів штук яєць що на 17,3% менше за виробництво у квітні минулого року (4 573 мільйонів штук).

Що цьому передувало

В Україні різко подорожчали яйця. На тлі цього Антимонопольний комітет почав вивчення причин подорожчання. Директор спілки птахівників України Сергій Карпенко повідомив, що ціни на яйця в Україні стабілізуються до кінця жовтня, а в листопаді почнуть знижуватися. Водночас економічний експерт Олег Пендзин заявив, що до кінця року слід очікувати зростання ціни яєць до 10%. За його прогнозом, подорожчання яєць спостерігатиметься перед Новим роком, коли буде попит. Тому, він думає, що у середньому вартість складатиме буде десь 55-57 гривень.

Раніше ми розповідали, що в Україні зміняться ціни на гречку: чого очікувати.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору