Кінець жовтня – початок листопаду, це час коли наші предки традиційно квасили на зиму капусту. Квасили так, щоб до самої весни вона залишалася хрумкою, солонуватою з кисло-солодким відтінком, яка і просто з картопелькою та ароматною олійкою смакує, і на борщ чи бігос підійде.
Інформатор пропонує рецепт такою квашеної капусти на зиму. А оскільки бочки зараз не дуже розповсюджені, готувати її ми будемо у звичайних трилітрових банках. Запевняю, що на смаку це зовсім не відіб’ється.
Для початку деякі хитрощі.
- квасити можна лише капусту лише пізніх чи середньопізніх сортів.
- качан має бути щільним, без обрізаних листків (так продавці ховають капусту пошкоджену морозом чи шкідниками), вагою від 1,5 кг.
- повітряна, об`ємна і легка капуста була зрізана заздалегідь, тому є менш корисною.
- якщо визначити за зовнішнім виглядом відповідний качан не виходить, можна використовувати інший спосіб. Розрізати головку навпіл, подивитися колір і спробувати овоч на смак. Кращий овоч для засолювання буде кремово-білого кольору всередині на зрізі, а на смак – хрустким і солодким.
- бажано, щоб овоч був недавно зрізаним, свіжим і щільної структури, без пошкоджень і ознак гниття. Саме така капуста ідеально підійде для засолювання або маринування.
Тепер до рецепта.
Продукти
- капуста, 2 кг;
- морква, 1 шт;
- вода, 1 л;
- цукор, 1 ст.л;
- сіль, 2 ст.л.
Приготування
Капусту шаткуємо, моркву тремо на грубій терці.
Для маринаду змішуємо воду з сіллю і цукром в пропорції 1 до 2. Маринад на 1 л води сіль -2 ложки та цукор – 1 ложка.
Змішуємо капусту з морквою, укладаємо в ємність, ущільнюємо та заливаємо маринадом, ще раз ущільнюємо й ставимо зверху гніт. Накриваємо.
Залишаємо на 3 доби при кімнатній температурі.
Виймаємо капусту й залишаємо на ніч, щоб вийшла гіркота.
Розкладаємо щільно по банках, ущільнюємо так, щоб капусту покрив маринад. Накриваємо кришками та ставимо в підвал.
Така капуста стоїть до пізньої весни й відмінно підходить для салатів, тушкування, борщів.
Раніше Інформатор писав про те, як приготувати мариновану капусту “Пелюстка”.
Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.
Альона Свірідова