Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Про запас: квасимо найсмачнішу капусту на зиму

Кінець жовтня – початок листопаду, це час коли наші предки традиційно квасили на зиму капусту. Квасили так, щоб до самої весни вона залишалася хрумкою, солонуватою з кисло-солодким відтінком, яка і просто з картопелькою та ароматною олійкою смакує, і на борщ чи бігос підійде.

Інформатор пропонує рецепт такою квашеної капусти на зиму. А оскільки бочки зараз не дуже розповсюджені, готувати її ми будемо у звичайних трилітрових банках. Запевняю, що на смаку це зовсім не відіб’ється.

Для початку деякі хитрощі.

  • квасити можна лише капусту лише пізніх чи середньопізніх сортів.
  • качан має бути щільним, без обрізаних листків (так продавці ховають капусту пошкоджену морозом чи шкідниками), вагою від 1,5 кг.
  • повітряна, об`ємна і легка капуста була зрізана заздалегідь, тому є менш корисною.
  • якщо визначити за зовнішнім виглядом відповідний качан не виходить, можна використовувати інший спосіб. Розрізати головку навпіл, подивитися колір і спробувати овоч на смак. Кращий овоч для засолювання буде кремово-білого кольору всередині на зрізі, а на смак – хрустким і солодким.
  • бажано, щоб овоч був недавно зрізаним, свіжим і щільної структури, без пошкоджень і ознак гниття. Саме така капуста ідеально підійде для засолювання або маринування.

Тепер до рецепта.

Продукти

  • капуста, 2 кг;
  • морква, 1 шт;
  • вода, 1 л;
  • цукор, 1 ст.л;
  • сіль, 2 ст.л.

Приготування

Капусту шаткуємо, моркву тремо на грубій терці.

Для маринаду змішуємо воду з сіллю і цукром в пропорції 1 до 2. Маринад на 1 л води сіль -2 ложки та цукор – 1 ложка.

Змішуємо капусту з морквою, укладаємо в ємність, ущільнюємо та заливаємо маринадом, ще раз ущільнюємо й ставимо зверху гніт. Накриваємо.

Залишаємо на 3 доби при кімнатній температурі.

Виймаємо капусту й залишаємо на ніч, щоб вийшла гіркота.

Розкладаємо щільно по банках, ущільнюємо так, щоб капусту покрив маринад. Накриваємо кришками та ставимо в підвал.

Така капуста стоїть до пізньої весни й відмінно підходить для салатів, тушкування, борщів.

Раніше Інформатор писав про те, як приготувати мариновану капусту “Пелюстка”.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору