Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Кривий Рог оговтується від російської ракетної атаки: що вже зроблено

У Кривому Розі продовжуються відновлюючі роботи з ліквідації ракетного обстрілу по критичній інфраструктурі міста. Відомо, що за 3 дні росіяни скерували на неї 13 крилатих ракет – “Іскандери», «Ікси» та найдорожчі російські ракети «Кинджал».

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на голову ВА Кривого Рогу Олександра Вілкула.

За його словами, війська рф намагалися змиті водою три райони міста, в яких проживає понад 150 тисяч людей. А водночас залишити значну частину міста без водопостачання. Загроза була дуже серйозна.

Для ліквідації наслідків  був задіяний весь ресурс, який тільки можна було задіяти.

На сьогодні рівень води в річці Інгулець, яка протікає містом, вже знаходиться на звичайному рівні. Спостерігається підвищення рівня ґрунтових вод, але це тимчасові наслідки та загрози не несуть. Підтоплення житлових будинків ліквідовано.

Працівники соціальних служб будуть допомагати постраждалим оформляти заявки на матеріальну допомогу з міського бюджету. Документи на матеріальну допомогу постраждалі також можуть оформити в кожному підрозділі «Віза» у всіх районах нашого міста, або самостійно через застосунок «Дія». Через «Дію» оформлюється звернення на отримання допомоги від держави. А через «Візу» – матеріальна допомога від міста. За консультаціями можна звернутись на міську гарячу лінію 15-20.

По всьому місту водопостачання відновлено. Причому відновити водопостачання у більшій частині міста вдалося вже за 4 години після першого удару в середу 14 вересня. Найдовше роботи велися з відновлення водопостачання на Макулані та КДЗ. Річ в тому, що там у водогін діаметром 600 мм вдарила гіперзвукова ракета «Кинджал» яка коштує понад 10 мільйонів доларів. Але через добу й у цих районах подачу води було відновлено.

Щодо почервоніння води у річці Інгулець. За офіційною інформацією Міндовкілля, її якість повертається до нормального стану. Ситуація контрольована. Держекоінспекція повідомила, що, як я і казав, червоний колір викликаний попаданням у річку складової залізної руди – гематиту. Наразі цей червоний пігмент вже осідає і вимивається. Якість питної води відповідає всім нормам. Водозабір для міста береться в іншому місці, де вода не була червоного кольору. Держекоінспекція та Держводагентство будуть проводити постійне спостереження за якісним станом води в Інгульці.

На самих гідротехнічних спорудах відновлювальні роботи продовжуються.

Раніше Інформатор писав про те, як надзвичайники понад добу рятували криворізьку греблю.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору