Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи довго річка Інгулець у Кривому Розі буде червоною: офіційні дані якості води

14 вересня близько 17-ої години російські військові нанесли ракетного удару по гідротехнічних спорудах  Кривого Рогу. Внаслідок ракетного удару було пошкоджену греблю Карачунівського водосховища. 16 вересня серед населення почало ширитися занепокоєння щодо зміни забарвлення річки Інгулець до червоного та коричневого кольорів. Згідно з результатами лабораторних досліджень стан води в Карачунівському водосховищі в нормі.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Міндовкілля.

Потенційна причина червоної води у річці Інгулець – наявність у місцевому ґрунті, породах та матеріалах, що використовуються для відновлення водоскидної споруди, мінералу заліза “гематиту” або іншими словами «кривавого каменю».

За даними Держекоінспекції, пігмент червоного кольору, який спостерігали у воді мешканці та ЗМІ, осідає і вимивається. За їх прогнозами за добу-дві він має зовсім зникнути.

За даними Держводагентства, ведуться роботи на гідроспоруді, що вже призвело до поступового зменшення витрат води в річці. Рівень води у Карачунівському водосховищі за добу не змінився та становить 57,72 м при нормі – 59,00 м.

Попередні результати відібраних 16 вересня проб води у річці Інгулець в межах Кривого Рогу за 13 показниками свідчать, що якість води перебуває в межах нормативних значень для питних потреб у трьох відібраних пробах по вулиці Переяславська, Суботня і в місці нижче греблі Карачунівсьго водосховища. 

Але вміст хлоридів у воді річки Інгулець на водпосту Андріївка (60 км від міста Кривий Ріг) протягом минулої доби мав значні коливання – максимальна відмітка сягнула 2200 мг/л (16.09 – 1180 мг/л) при нормі 350 мг/л для питних потреб. Станом на ранок 17 вересня вміст хлоридів становить 220 мг/л. Жорсткість зменшилась від 19 до 6 мг-екв/л, при нормі 7 мг-екв/л для питних потреб. Це пов’язано з проходженням хвилі води з високим вмістом солей.

Держекоінспекція буде проводити постійне спостереження за якісним станом річки Інгулець на територіях Дніпропетровської, Кіровоградської та Миколаївської областей. А також, Держводагентство у короткі строки розробить оперативні та довгострокові прогнози змін екологічного стану річки та план заходів щодо її оздоровлення.

“Також учасники обговорили потенційні ситуації та дії у разі критичного зменшення води у Карачунівському водосховищі для забезпечення безперебійного водопостачання населення”, – розказали у Міндовкіллі.

Проби води з річки Інгулець

Раніше ми розповідали, що червоне забарвлення річки не позначиться на якості питної води для мешканців Кривого Рогу.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Олена Шевченко

Нагору