Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Була задача врятувати криворіжців та їх оселі: чому почервоніла річка Інгулець

Після 8-ми ворожих ракет направлених на Кривий Ріг 14 вересня, була зруйнована гідротехнічна споруда Карачунівського водосховища. Через що, вода з річки Інгулець стрімко почала прибувати і підтоплювати будинки, вулиці і парки міста. Надзвичайна ситуація потребувала негайних дій, щоб зберегти життя криворіжців, їх оселі і майно. Треба було пересипати місця руйнації, через що виникли дещо інші проблеми пов’язані зі зміною кольору річки Інгулець.

Інформатор отримав офіційний коментар стосовно «червоного кольору» річки Інгулець від народної депутатки і головного координатора Оперативного штабу по фіксації еко-злочинів рф Олени Криворучкіної.

“Хочу пояснити ситуацію. Зміна кольору річки дійсно є наслідком невідкладних першочергових дій, які екстрено вжили, щоб ліквідувати наслідки ракетного удару по Карачунській дамбі та мінімізувати ризики для місцевого населення. Одним з ключових завдань під час ліквідації наслідків російської терористичної атаки мінімізувати затоплення приватних осель, зберегти людям житло і не відправляти їх у вимушену евакуацію. При чому, зробити це треба було в ультра оперативному режимі. Розглядалося кілька варіантів, тому обрали найраціональніший… Інші методи усунення течі потребували б набагато більше часу та ресурсів, що могло б спричинити не просто перебої з водою у місті, а суттєве підтоплення двох районів та руйнування житла”, – пояснює Олена Криворучкіна.

Для розуміння, мова йде про обсяги води близько 3 млн м3\годину, які неконтрольовано витікали через уражені ракетами місця, що спричинило підвищення рівня води на кілька метрів.

“Це складне, але, на мою думку, виважене рішення, завдяки якому вдалося врятувати оселі, налагодити логістику та не допустити дефіциту води. І зробити це максимально швидко”, – додає Олена Володимирівна.

Оперативним штабом з фіксації еко-злочинів рф епізод з пошкодженням дамби вже внесено в відповідний реєстр. Завдані збитки будуть підраховані (в тому числі, збитки, які були завдані під час ліквідації наслідків ракетного обстрілу) і росії доведеться відповідати за це в міжнародних судових інстанціях. За всі свої злочини росії доведеться заплатити в усіх сенсах цього слова.

Фото річки Інгулець, станом на 16 вересня

Раніше ми розповідали, що червоне забарвлення річки не позначиться на якості питної води для мешканців Кривого Рогу.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Олена Шевченко

Нагору