Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як безпечно користуватись безкоштовним Wi-Fi у громадських місцях

Підключитися до безкоштовних мереж Wi-Fi можна в парках, громадському транспорті, торговельних центрах і навіть в укриттях. Безумовно, для багатьох українців це – зручний та вигідний спосіб отримати доступ до інтернету та бути на зв’язку. Проте ризики під час користування безкоштовними мережами все ж існують.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна і Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації.

Щоб захистити свої дані дотримуйтесь таких правил:

  • Перевіряйте мережу. Не підключайтеся до невідомих точок Wi-Fi, якщо ви не знаєте, хто роздає зв’язок. Якщо, наприклад, ви знаходитесь у кафе, уточніть у працівників назву мережі закладу. Пам’ятайте, що кібершахраї можуть створювати фейкові мережі.
  • Використовуйте VPN-сервіси. Деталі тут.
  • Безпечніше у разі потреби щоразу підключатися до мереж Wi-Fi вручну. Обмежте можливість автоматичного підключення пристрою. Це можна зробити в налаштуваннях ноутбука або смартфону.
  • Вимкніть функцію надання спільного доступу до файлів через локальну мережу на всіх пристроях. При підключенні до громадського Wi-Fi вони можуть стати доступними зловмисникам. Перевірити у Windows, чи увімкнений доступ, можна таким шляхом: Панель керування – Мережа й інтернет – Центр мережевих підключень і спільного доступу – Додаткові параметри спільного доступу. На Mac налаштування спільного доступу до файлів здійснюються у меню Apple – Системні параметри – Спільний доступ.
  • Не використовуйте загальнодоступних мереж Wi-Fi для обміну чутливою конфіденційною інформацією і вирішення важливих справ. Краще скористатися перевіреною стаціонарною мережею або мобільним інтернетом.
  • Використовуйте антивірус та заходьте тільки безпечні сайти.
  • Відключайте Wi-Fi, якщо ним не користуєтеся.

Раніше Інформатор писав про те, як захистити свій номер мобільного від телефонних шахраїв.

Нагору