Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

11 простих способів зберегти здоровий розум до старості

Новозеландець Найджел Річардс не знає французької мови. Але це не завадило йому виграти чемпіонат Франції зі скрабблу – спритний хлопець просто вивчив словник французьких слів. У Річардса унікальна пам’ять, але за допомогою нескладних дій кожен з нас може розвинути свою — і не гірше. Головне – це уважно вивчити цю статтю та застосовувати поради на практиці. Отже, починаємо!

1. Тренуватися

Вчені з Колорадського університету довели: 30 хвилин бігу достатньо, щоб повністю відновити мозок після алкогольної інтоксикації.

2. Займайтеся бодибілдингом

Красиве тіло й пружні м’язи – це не тільки естетичне задоволення, також такі тренування допомагають зберегти здоровий розум в старості. Амінокислоти допоможуть прокачати не тільки м’язи, але й мозок. Популярні серед культуристів BCAA сприяють правильній роботі нейротрансмітерів в голові. Це підтвердить не тільки тренер в спортзалі, а й вчені Пенсільванського університету (США). Відвідуйте тренажерний зал хоча б кілька днів на тиждень, повірте, це допоможе вам зберегти ясність мислення в майбутньому.

3. Ближче до природи

В Ексетерському університеті (Велика Британія) вважають, що заради порятунку психічного здоров’я всім нам терміново потрібно переїжджати до сільської місцевості. Ми до таких радикальних заходів не закликаємо, але у вихідні все ж варто виїхати за місто, якомога далі від міського шуму, пилу та смогу. Прогуляйтеся неспішно по лісових хащах, подихайте свіжим повітрям – і ваш мозок насититься киснем, а душа – спокоєм.

4. Розвивайте мислення

Зберегти здоровий глузд допоможе … гра. Шашки, шахи, покер розвивають логічне та стратегічне мислення. Під час гри ви будете вивчати будь-яку ситуацію, щоб визначити, чи є плюси більш значущими, ніж мінуси. Це доведений факт, що професійні гравці у покер завжди детально продумують свої дії; вивчають кожну ситуацію, щоб визначити, чи є шанс перемоги вищим ніж ризик поразки. Професійні гравці також міркують дедуктивно, аналізують ситуацію щоб зробити вірний наступний хід, заснований на раціональному підході, та й використовують навички аналітичного мислення.

Якщо ви ніколи не грали в ці ігри, вам слід знайти правила гри в Інтернеті, уважно вивчити їх та взяти за звичку грати в гру не рідше одного разу на тиждень.

5. Ваш друг горіх

Підвищений тиск шкодить не тільки серцю, але й голові: він може стати причиною різних неприємностей аж до деменції (або просто недоумства). Жмені волоських горіхів щодня буде достатньо, щоб почати приводити тиск до норми. Але якщо результат регулярно вище, ніж 130/90, варто терміново звернутися до лікаря та не займатися самолікуванням.

6. Право на відпочинок

Сомнолог Крістіан Бенедикт з’ясував, що коли ми відмовляємо собі уві сні, мозок виробляє речовини, за дією порівнянні з неслабким ударом по голові. Якщо нічного неспання ніяк не уникнути, скористайтеся рецептом космонавтів НАСА: випийте еспресо та постарайтеся подрімати хоча б 10-15 хвилин. Це відновить не тільки ваші сили, але й у майбутньому запобіжить проблемам з мозком.

7. Шоколадна насолода

Чашка гарячого шоколаду або шматок шоколаду кожен день – це те, що треба для відновлення кровоносних судин та ясності розуму. Вміщені в какао флавоноїди й молочний протеїн — те, що необхідно втомленому мозку. На жаль, про збиті вершки вчені поки нічого не говорять, але ми впевнені, що це лише питання часу. І трохи менше цукру, це головне. Вчені вже давно довели, що надмірне вживання до їди солодкого призводить до виникнення цукрового діабету, від якого, у першу чергу, страждають судини головного мозку.

8. Мета на посилення

У здоровому тілі не тільки здоровий дух, але і ясний розум. Американські вчені довели: ризику захворювання деменцією більше схильні люди з нерозвиненими м’язами, у той час, як з фізично більш розвиненими людьми це трапляється набагато рідше. Тому нагадуємо: займайтеся спортом або, хоча б щодня робіть ранкову зарядку. Це не тільки додасть бадьорості перед трудовим днем, але й збереже ясний розум в старості.

9. Менше заліза!

Чоловікам залізо не потрібно в таких кількостях, як жінкам. Скупчення цього елемента в організмі може привести до ризику розвитку хвороби Альцгеймера. Так що менше яловичини та більше курки – це і користь, і різноманітність.

10. Геть стрес

Гормони стресу можуть привести до хвороби Альцгеймера, та куди швидше, ніж усе перераховане вище. У Темплському університеті (США) знають це абсолютно точно. Тому спокій, тільки спокій! Намагайтеся у будь-якій непередбаченій ситуації тримати себе в руках.

11. Контролюйте гнів

Гнів збільшує вдвічі ризик отримати інсульт у самому розквіті років. Якщо вас щось дратує, постарайтеся неспішно порахувати до десяти, зробити глибокий вдих і видих — буде краще і для нейронних, і для соціальних зв’язків.

Нагору