Кривий Ріг До сайту

Макортівське водосховище рекордно обміліло: у чому небезпека

Рівень Макортівського водосховища впав до рекордного рівня. Це пов’язано з тим, що водозабір на річці Інгулець, через який наповнюється Південне водосховище, досі працює в тестовому режимі з постійними аваріями. За думкою експертів, якби водозабір був своєчасно введений в експлуатацію та працював у нормальному режимі, падіння рівня в Макортах не було б таким критичним.

Реклама

Як повідомляє Інформатор з посиланням на ГС “Екологічна рада Криворіжжя”, у Макортівського водосховище на відміну від річки Інгулець не має інших джерел поповнення окрім природного притоку. Але у зв’язку з тим, що водозабір на річці Інгулець, через який наповнюється Південне водосховище досі працює в тестовому режимі з постійними аваріями, рівень Макортівського водосховища впав до рекордного рівня водосховища й впритул наблизила водойму до екологічної катастрофи. Місцеві мешканці відзначають, що води стало замало навіть у колодязях

За всю історію водосховища, яка налічує майже 70 років, такого падіння рівня води ще не було. Вода впала майже на 5 метрів від нормального підпірного рівня до відмітки 76,98м. До верхнього водозабору, яким живиться місто П’ятихатки залишилося менше 1м. Берегова лінія в найбільш пологих місцях висушена до 50 м.

Реклама

Берегова лінія в найбільш пологих місцях висушена до 50 м.

В 1994 році, коли рівень води в Макортівському водосховищі впав до 77,7 м знадобилося 3 роки на відновлення. В нинішніх умовах аномально теплих зим та відсутності поводків заповнення водосховища в зимовий період не перевищую 1м.

За думкою експертів, найприкрішим в цій ситуації є те, що якби водозабір на річці Інгулець буд своєчасно введений в експлуатацію та працював без постійних аварій, падіння рівня в Макортах не було б таким критичним (не більше 2-2,5м).

Раніше Інформатор писав про те, що в Апостолове припинили централізоване водопостачяння. Також повідомляли про те, що у Кривому Розі можливі гідроудари і погіршення якості водопровідної води.

Реклама

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Реклама