Ми звикли до варення та компоту з кизилу. Але мало хто знає, що цю звичну ягоду можна солити. Смак буде майже як у оливок. Його можна використовувати в салатах та солянках, а можна просто як смачну закуску.
Інформатор пропонує рецепт цієї незвичної страви.
Солений кизил на зиму
Продукти
- Кизил
- Оливкова олія 3 ст. л
- Вода 1 літр
- Сіль 75 г
Приготування
Ягоди кизилу заливаємо холодною водою. Промиваємо та перебираємо. Для засолювання підходять лише тверді ягоди.
Складаємо кизил у 700-грамові банки. Можна використовувати банки будь-якого розміру.
Ягодами заповнюємо банки не вгору, залишаємо приблизно 1 см від краю.
Для розсолу змішуємо звичайну, холодну воду із сіллю. Сіль використовуємо кам’яну. У жодному разі не можна використовувати йодовану сіль, оскільки вона розм’якшить ягоди та зіпсує смак.
Заливаємо розсіл у банки до рівня ягід. Кизил повинен бути весь у розсолі, але розсіл не повинен бути до країв банки.
Поверх розсолу додаємо оливкову олію. Саме оливкова олія надасть смаку готовому кизилу, але якщо немає оливкової, можна використовувати і звичайну, соняшникову.
Банки накриваємо поліетиленовими кришками.
Зберігати кизил потрібно у прохолодному місці, зокрема у підвалі.
Через 2 місяці, смачний солоний кизил готовий до вживання. Хто спробував його один раз, готуватиме постійно. Солоний кизил можна їсти просто як закуску, а можна додавати до різних салатів, замість оливок.
Раніше Інформатор писав про те, як консервувати смачнючий салат з болгарського перцю. Також ми розповідали про те, як приготувати салат на зиму “Парамоніха“.
Читайте нас у Facebook, Telegram та Viber
Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook
Олена Шевченко