Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О. Вілкул: Кривий Ріг продовжує системну підтримку переселенців, які знайшли прихисток у нашому місті – від соціального захисту та муніципальних послуг, до відкриття гуманітарних центрів громад

У Кривому Розі запрацював ще один хаб з допомоги та підтримки мешканців з Донецької області, які вимушені були покинути свої домівки в Авдіївці. Взагалі у місті працюють чотири центри з підтримки ВПО.

18 червня, голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул, начальник Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, Віталій Барабаш відкрили хаб з допомоги  ВПО «Кривий Ріг – Авдіівка» у Металургійному районі, за адресою вул. Гетьманська, 5 (Міська дитяча бібліотека №9).

У Кривому Розі проживає близько 500 внутрішньо переміщених осіб з Авдіївки, а загалом, місто прийняло 80 тисяч внутрішніх переселенців з різних регіонів України.

«Кривий Ріг став другою домівкою для майже 80 тисяч переселенців. До міста приїхали переселенці з 15 регіонів України. Головна наша мета повернути цих людей до нормального життя, забезпечити їх усім необхідним, надати психологічну підтримку, та допомогти з іншими питаннями, такими як медицина, працевлаштування, юридична допомога та ін. Для цього у місті чітко налагоджена робота з внутрішньо переміщеними особами. Працює єдина команда, яка об’єднала усі служби міста.

У нас створено декілька центрів з підтримки переселенців «ЯМаріуполь», який був відкритий одним з перших. Також «З Бахмутом у серці» та «Бахмутський район єднає серця». Сьогодні ми відкриваємо вже четвертий центр підтримки для переселенців з Донецької області, а саме для людей з Авдіївки. Всі ці центри розташовані на базі закладів культури міста та допомагають людям соціалізуватися тут вони відчувають підтримку та можуть звернутися за консультацією  з різних питань.

Хочу зазначити, що серед внутрішньо переміщених осіб, близько 15 тисяч дітей, які потребують особливої уваги. Ми всі центри відкрили у закладах культури й відразу працівники закладів активно долучилися до роботи щодо організації дозвілля, психологічної підтримки дітей та їх батьків. Ми допомагаємо всім, надаємо не лише продукти харчування, одяг, а й  медичну, психологічну і соціальну допомогу. Робимо все, щоб ті, хто до нас приїхав, відчули турботу й стали частиною великої криворізької родини»,  –  сказав голова Ради оборони міста, Олександр Вілкул.

Начальник Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, Віталій Барабаш подякував Раді оборони міста за допомогу у відкритті хабу: «Після початку повномасштабної війни ті люди, які виїхали за межі своїх домівок мали потребу не тільки у гуманітарній допомозі, а й у всебічній підтримці. Після окупації нашого міста для наших людей стало дуже важливим спілкування з земляками та соціальна адаптація. Тому такі хаби дуже потрібні, найголовніше тут є комунікація. На сьогодні Авдіївська громада має 8 хабів по Україні, у планах відкрити ще – 26. Сьогодні ми відкрилися у Кривому Розі. Ми були здивовані наскільки швидко та дієво місто, а саме Рада оборони міста нам допомогла. Активна співпраця та повне розуміння важливості наших потреб зі сторони Кривого Рогу, дала нам надію та відчуття, що ми не покинуті, тут ми маємо комплектну підтримку».

Робота хабу допомоги ВПО «Кривий Ріг – Авдіївка» спрямована на вирішення питань соціального захисту, надання психосоціальної, гуманітарної, медичної, правової  та юридичної допомог тощо. Працює хаб з вівторка по п’ятницю з 10.00 до 15.00, будь-яку інформацію можна отримати за телефоном: 0956034307.

На відкритті хабу маленькі відвідувачі – мешканці Авдіївки  мали можливість долучитись до ігрових інтерактивів та майстер-класів з паперу «Корабель твоєї мрії». Діти за допомогою декоративно-ужиткового мистецтва відобразили красу вільної України. Тепер ці роботи будуть прикрашати приміщення хабу «Авдіївка»

Мешканка Авдіївки, Будьонкова Марія, розповіла: «Відкриття такого центру для нас важливо, ми очікували, в Кривому Розі на відкриття. Це центр, куди ми залюбки будемо приходити, тут багато активностей для наших дітей. Крім того, весь спектр послуг, які тут надаються потрібні для моєї родиниі. Приємно, що тут ми зустрічаємося зі своїми земляками, спілкуємося та обговорюємо багато важливих питань».

Також задля підтримки ВПО  у закладах культури Кривого Рогу діють осередки для «нових криворіжців». Так, на базі Художньої школи №1 ім. О. Васякіна вже майже 2 роки працює Центр «ЯМаріуполь. Кривий Ріг», Також у приміщенні Міської дитячої бібліотеки (вул. Космонавтів, 3) функціонує осередок «З Бахмутом у серці. Кривий Ріг». Він об’єднав 336 сімей та майже 176 дітей, які були вимушені виїхати із зони бойових дій. На базі бібліотеки – філіалу для дорослих №11 відкрито Центр підтримки цивільного населення Бахмутського району – «Бахмутський район єднає», який об’єднав 2200 бахмутчян, із них понад 500 дітей.

У всіх Палацах культури міста для дітей, проходять майстер-класи з вокалу, хореографії, проводяться концертні програми, воркшопи, івенти, дитячі розважально-пізнавальні програми та ін. Тільки з початку 2024 року бібліотеками міста було проведено 60 соціокультурних заходів, серед яких: ігрові, розвиваючі програми, лекторії, книжкові виставки та інші заходи.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору