Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

«Здавала» місце розташування ППО у Кривому Розі: СБУ затримали ворожу шпигунку

Співробітники провели масштабну операцію і затримали російську агентку, яка шпигувала за бойовими літаками ЗСУ поблизу Кривого Рогу. Також жінка мала виявляти місця розташування ППО, військових аеродромів та передавати координати ворогу. Окрім того зрадниця відслідковувала напрямки польотів бойової авіації ЗСУ.

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на СБУ у Дніпропетровській області.

Жінка була однією з учасниць агентурної мережі фсб, яку було викрито на початку 2024 року. Фігурантка – місцева жителька, ідеологічна прихильниця рашизму. У жовні 2023 року жінка потрапила у поле зору фсб через свою подругу – ще одну учасницю ворожої групи, яка наразі перебуває під вартою.

На початку року правоохоронці затримали у Дніпропетровській та Донецькій областях п’ятьох російських агентів. Вони  відстежували геолокації ЗСУ на прифронтових територіях.

Шосту учасницю затримали у березні 2024 року – зрадницю з Кривого Рогу. Вона мала фіксувати геолокації «потрібних» об’єктів на електронних картах і «прозвітувати» до фсб.

Отриману розвідінформацію агресор планував використати для підготовки повітряних ударів по «цілях» із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed.

Втім, Служба безпеки своєчасно викрила ворожу агентку.

Щоб слідкувати за бойовою авіацією та протиповітряною обороною ЗСУ, зрадниця виходила на місцевість. Також вона намагалась виявити і приховано зафіксувати військову інфраструктуру.

Комунікацію підтримувала у месенджері з кадровим співробітником фсб. Його особу вже встановлено Службою безпеки.

Під час обшуків у помешканні фігурантки вилучено мобільний телефон із доказами її листувань з агресором.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Олена Шевченко 

Нагору