Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Ю. Вілкул: Незважаючи на труднощі, спричинені повномасштабною війною, продовжуємо реалізовувати проєкти підвищення енергоефективності криворізьких шкіл, ліцеїв, гімназій, садочків та закладів позашкільної освіти

В. о. міський голова Юрій Вілкул провів виїзну робочу нараду щодо термомодернізації криворізької гімназії №73. В цьому закладі в рамках співпраці міста з Європейським банком реконструкції та розвитку, на завершальному етапі реалізація інвестиційного проєкту «Підвищення енергоефективності громадських будівель у Кривому Розі». 

Всього до проєкту включено 36 бюджетних закладів освіти міста, у тому числі 17 дитячих садків, 18 шкіл та 1 позашкільний заклад. Загальна вартість Проєкту становить 8,8 млн.євро, включаючи кошти ЄБРР на суму 6,4 млн євро, ґрант – 1 млн євро, 1,4 млн євро – внесок нашого міста.

«Завдяки тісній співпраці з міжнародними партнерами, зокрема з Європейським банком реконструкції та розвитку ми продовжуємо втілювати наші проєкти у реальність. У 36 закладах буде виконано утеплення фасадів, покрівлі, заміна дверей, вікон, встановлення індивідуальних теплових пунктів та інші роботи. Це дасть можливість скоротити споживання теплової енергії – до 40%, электрики –  до 5% й знизити кількість викидів шкідливих речовин, а головне – буде затишніше для дітей, вчителів та вихователів. Наразі в роботі 7 закладів, це – чотири школи, один ліцей та два дитячі садочки. На даному об’єкті – в гімназії №73 заплановані роботи практично вже виконані. Це дозволить не лише втримувати більше тепла у будівлі, заощаджувати ресурси та кошти, а й поліпшить комфортність перебування для майже 600 гімназистів й працівників закладу», – підкреслив Юрій Вілкул.

Роботи з термомодернізації у гімназії №73 розпочались у серпні минулого року. В гімназії було зроблено додаткове технічне обстеження, підготовлена проєктно-кошторисна документація, проведена будівельна технічна експертиза. Будівельники замінили всі труби опалення, понад 200 радіаторів, 6 вхідних дверей на металеві та утеплені. Також, встановили індивідуальний тепловий пункт. «Така робота дуже потрібна й ми вдячні міській владі, що впроваджують разом з європейськими партнерами цей проєкт, за ту роботу, яку вони роблять. Ці заходи не тільки спрацюють на економію, що дуже важливо в наш такий непростий час, а ще й покращать умови для навчання наших учнів та роботи вчителів», – підкреслила Людмила Кондратьєва, директор криворізької гімназії.

Наразі в рамках проєкту «Підвищення енергоефективності громадських будівель у Кривому Розі» тривають роботи у 7 освітніх закладах, це – дитячі садочки №№6 та 23; школи №№73, 78, 113,126, ліцей №81, де виконується, зокрема: модернізація системи опалення з установленням індивідуального теплового пункту, заміна мереж теплопостачання, заміна опалювальних приладів та інші заходи згідно з розробленими проєктами.

Місто також працює й над залученням інших інвесторів у сфері енергоефективності. Кривий Ріг нині вважається лідером серед інших населених пунктів України за темпами залучення позабюджетних коштів за механізмом ЕСКО. Влада міста уклала сім енергосервісних контрактів, за якими у п’яти криворізьких  лікарнях реалізуються заходи з термомодернізації, на одному з медзакладів вже встановлена сонячна електростанція, також тривають роботи по встановленню другої електростанції ще на одній лікарні міста.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору