Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Через акції протесту на польському кордоні, в Україні може здорожчати газ: чи буде дефіцит

З 9 лютого польські фермери почали блокувати рух вантажів через кордон з Україною. Тому перевізникам необхідно об’їжджати польську ділянку при імпорті автогазу. Внаслідок цього газ може здорожчати на 3 грн/л.

Повідомляє Інформатор із посиланням на коментар директора консалтингової групи “А95” Сергія Куюна.

Попри зростання ціни, дефіциту газу не очікується.

“По скрапленому газу очікуємо здорожчання. Але, якщо восени здорожчання було через дефіцит, бо 30% імпорту було заблоковано, то зараз дефіциту не буде. Але Польща залишається великим постачальником автогазу”, – пояснив він.

Постачальникам скрапленого газу важко перейти на залізничну доставку, через технічні причини. Тому постачальникам приходиться їхати через Словаччину чи Румунію.

“Це коло буде коштувати нам до приблизно 3 грн на літр. Ми бачимо, що вже підвищуються ціни як у роздрібному ринку, так і в оптовому”, – прогнозує Куюн.

Разом з тим експерт зазначив, що блокада не вплине на ринок бензину та дизельного пального.

“Що стосується залізниці, поки що ознак блокування перевезень нафтопродуктів не бачимо. Постачальники, в тому числі Orlen, планують відвантаження”, – зауважив Куюн.

Водночас, учасники ринку слідкують за розвитком подій, адже у випадку, якщо польські протестувальники почнуть блокувати залізничні перевезення, наслідки для України будуть відчутними.

Раніше Інформатор повідомляв, що у Кривому Розі пропонують змінити тарифи на воду через її якість. Також ми писали, що через аварію на тепловій мережі два райони Кривого Рогу на 3 дні залишилися без опалення.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

 

Нагору