Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Амстердамська, Ай-Петрівська, Скрябіна – на якій вулиці ви тепер живете: у Кривому Розі перейменували 268 топонімів

На основі відкритого голосування мешканців у Кривому Розі перейменували 268 вулиць, проспектів, площ та провулків. Тепер у місті зʼявляться вулиці: Акторська, Жовтих Ірисів, Героїнь. Віддаючи глибоку шану воїнам-криворіжцям, які загинули під час російсько-української війни, 20 вулиць Кривого Рогу будуть перейменовані на їх честь.

Про це повідомили на сайті криворізького виконкому, – передає Інформатор. Повний список перейменованих вулиць дивіться за посиланням.

Віддаючи глибоку шану воїнам-криворіжцям, які загинули під час російсько-української війни, за результатами громадського обговорення 20 вулиць Кривого Рогу будуть перейменовані на їх честь.  Їх імена:  Андрій Грудницький,  Вадим Сотніков,  Магомет Ганієв,  Владислав Погорілий, Михайло Жолобов, Микола Ніконов, Денис Комар, Віталій Власов, Єгор Біркун, Роман Краковецький, Роман Рибалка, Микола Ткачов, Павло Ліхман, Олександр Недзеленко, Сергій Колесник, Микола Бондаренко, Олег Основа, Андрій Аксамитний,  Геннадій Головков, Богдан Печенюк.

Як і минулого року, в нових назвах вулиць увічнюються назви військових частин та формувань, які героїчно боронять нашу країну від російського агресора. Зокрема, це вулиці на честь 77-ї окремої аеромобільної бригади та Айдарівська.

Цілий ряд пропонованих назв увічнює пам’ять видатних постатей української історії, культури, науки, літератури, мистецтва різних часів (вулиці Володимира Мономаха, Великого Кобзаря, Василя Стуса, Богдана Ступки, Павла Скоропадського, Романа Шухевича та інші).

Результати голосування засвідчили патріотизм містян, що підтверджують пропоновані нові назви вулиць – Патріотична, Звитяги, Гідності і Свободи, Героїнь, Геройська, Гідності та інші.

Є в новому переліку також назви, пов’язані з географією з різних регіонів України, великих та маленьких міст України. Наприклад, вулиці Кременецька, Хотинська, Яготинська, Чорнобаївська, Ясинуватська та інші.

Також перейменування вулиць дозволить повернути велику кількість історичних назв територіям міста (Нижня Антонівка, балка Крутий Яр, Балка Федорівка, Верабівська, Галковка, Чорногорка та інші.).

У нових назвах вулиць будуть відображені імена відомих криворіжців (художник Григорій Синиця, фотожурналіст Борис Косигін), а також професій та назв, знакових для Криворіжжя як центру гірничодобувної та металургійної промисловості (вулиця Гірничих інженерів, Агломератна, Буровугільна, Базальтова).

Велика кількість пропозицій від криворіжців надійшла з назвами, які відображають традиції та природу України. Наприклад, в переліку є вулиці Хліборобів, Гончарна, Житня, Жовтих ірисів, Жасминова, Нарцисів, Горицвітна, Польових квітів та інші.

Згідно із законодавством після перейменування людям не треба буде йти одразу змінювати документи, окрім випадків, коли людина хоче продати чи подарувати майно, отримати спадщину тощо.

Раніше Інформатор повідомляв, що у Верховній Раді пропонують перейменувати два села у Криворізькому районі. Також ми писали, що у Кривому Розі декомунізували Палац культури.

Олена Шевченко

Нагору