Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

26 січня – День Ксенофонта та Марії, День екологічної освіти: що робити цього дня, щоб бути здоровим протягом року

26 січня відзначають Всесвітній день екологічної освіти та Днем контрольно-ревізійної служби. Віряни вшановують пам’ять преподобних Ксенофонта, Марії, Іоана та Аркадія. Цей день ідеально підходить для кардинальної зміни життя. Душа та тіло знаходять ідеальну гармонію, але сам день краще провести у спокої.

Як повідомляє Інформатор, кожного року 26 січня відзначається Всесвітній день екологічної освіти, який був започаткований міжнародними організаціями для того, щоб звернути увагу людства на проблеми забруднення довкілля. Люди можуть вплинути на якість свого життя завдяки підвищенню екологічної свідомості.

Всесвітній день екологічної освіти був започаткований у 1972 році в Стокгольмі на семінарі ООН. Але саме після проведення Міжнародної конференції щодо довкілля у Белграді 1975 року та видання спеціальної Белградської хартії екоосвіти, урочистість була затверджена на офіційному рівні. Традиційно у святкуванні заходу беруть участь усі громадяни європейських країн, виходячи на прибирання дворів та вулиць.

У 1993 році було підписано Закон «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні». Саме день затвердження цього документу – 26 січня – вважається Днем святкування працівників, що працюють в підрозділах контрольно-ревізійної служби.

Як один з органів виконавчої влади ДКРС має повноваження щодо контролю над бухгалтерською документацією, фінансовим обліком та звітами у державних організаціях України. Контрольно-ревізійна служба слідкує також за станом фінансового балансу та достовірністю звітів щодо витрат державних коштів. Послуги працівників державного підрозділу необхідні передусім органам управління та бюджетним установам для перевірок витрат грошей, що надійшли з української скарбниці. Працівники у сфері контрольно-ревізійної служби України – ревізори та аудитори – відзначають своє професійне свято 26 січня кожного року.

Церковне свято

26 січня в церковному календарі – день пам’яті Ксенофонта, Марії, Іоана та Аркадія. Ксенофонт із Марією жили в V столітті благочестивим життям і мали двох дітей – Іоана та Аркадія. Якось сини відпливли до іншого міста на навчання на кораблі і потрапили у сильний шторм. Діти врятувалися, але їх викинуло на різні береги. Окремо вони потрапили до різних монастирів. Але кожному постійно снилося, що інший брат живий. Такий же сон бачили і Ксенофонт із Марією. Тому останні вирушили до Єрусалима. Там вони всі нарешті зустрілися. Від радості Ксенофонт і Марія роздали своє майно і пішли до монастирів. А Іоан та Аркадій жили в пустелі.

Що не можна робити 26 січня

  • Не можна прибирати, особливо мити підлогу — так можна вимести з оселі щастя.
  • Не варто знімати обереги з шиї.
  • Заборонено сваритися, лихословити, лаятися.

Народні прикмети і традиції на 26 січня

  • дивилися, який сьогодні день: мете хуртовина — зима ще буде лютою;
  • ясний і тихий день — до ранньої та теплої весни;
  • синиця співає від самого ранку — скоро прийде похолодання;
  • захід сонця безхмарний, а погода морозна — чекайте на холоднечу;
  • ніч зоряна — добре вродить льон.

Цього дня селяни ворожили. Наприклад, кидали горошини на тарілку. Якщо вони котилися дзвінко, то чекали на мороз. А якщо тихо — вважали, що буде снігопад.

У свято 26 січня наші предки шанували собак і кішок – дозволяли їм залишатися в будинку і спати на печі, пригощали ласощами зі столу. За їхньою поведінкою передбачували погоду в найближчі дні. Якщо кіт або собака ховаються в тепле місце і притискаються до господаря, то люди очікували морозу, а якщо просяться на вулицю, то скоро настане потепління.

За прикметами, для міцного здоров’я в цей день потрібно полежати на місці, де любить спати кішка, або покласти кішку на хворе місце. Тварина допоможе вилікувати будь-які хвороби і позбутися від болю. А щоб дитина протягом року міцно спала, потрібно ненадовго покласти в його колиску кота.

Іменини

Аркадій, Арсеній, Гаврило, Давид, Іван, Петро, Семен, Федір, Пилип, Марія.

Талісманом людини, народженої 26 січня, є нефрит. Вважається одни із найкрасивіших каменів. В Китаї нефрит прийнято вважати національним символом. Кажуть, що він допомагає показати справжню сутність людини.

Читайте також гороскоп на 26 січня. Якою буде погода 26 січня у Кривому Розі ми писали раніше.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко

Нагору