Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

25 січня – День навпаки, Григорів день: що не можна робити цього дня, прикмети і традиції

25 січня – День пам’яті NASA, День навпаки, День непоєднувальних кольорів в одязі. Віряни вшановують памʼять святителя Григорія Богослова. Григорів день здавна вважається сімейним, у цей час заведено ходити в гості до рідних і близьких.

Як повідомляє Інформатор, 25 січня відзначають День навпаки або День протилежностей (Opposite Day) — це гра, яку святкують переважно діти, де висловлювання та дії мають бути зрозумілі навпаки. День протилежностей — грайлива концепція, що часто подобається дітям, перевертає звичні речі з ніг на голову, заохочуючи говорити і робити щось протилежне.

25 січня – День пам’яті NASA (NASA’s Day of Remembrance) – це день вшанування героїв космічних досліджень. День пам’яті NASA – це щорічний захід, що проводиться в останній четвер січня на честь астронавтів, які загинули під час дослідження космосу.

Кожен рік у четвертий четвер січня відзначається День суперечливого одягу або День непоєднуваних кольорів в одязі (Clashing Clothes Day) – свято нестандартних рішень, оригінальних поєднань та справжньої кольорової битви. День суперечливого одягу порушує норми традиційної моди.

Церковне свято

25 січня в церковному календарі – день пам’яті святителя Григорія Богослова. Народився він у родині єпископа Назіанського Григорія 326 року. Виховувався матір’ю, яка була ревною християнкою і перед народженням сина пообіцяла Господу, що він буде Йому служити. Тому Григорій отримав хорошу церковну освіту. Однак також він навчався в найкращих на той час світських школах Кесарії Палестинської. Пізніше продовжив навчання у Олександрії, а закінчував вчитися в Афінах. Там же познайомився з Василієм Великим, від якого у віці 26 років отримав хрещення.

Після Афін повернувся Григорій до батьківського дому. Але пізніше відправився з Василієм до пустелі. Через деякий час батько Григорія покликав сина назад, щоб той обійням єпископський сан замість нього. 374 року помер спочатку батько Григорія, а згодом і його мати. Святитель деякий час продовжував справу батька, але сильно занедужав, тому пішов жити в окрему обитель. Через три роки його обрали архієпископом Константинопольським.

Що не можна робити 25 січня

  • Не ображайтесь на своїх рідних та друзів через дрібниці.
  • Не можна виходити з дому після заходу сонця.
  • Заборонено стригти нігті на ногах.

Народні прикмети і традиції

  • дивилися, який сьогодні день: погода від ранку до обіду вкаже, якою буде перша половина майбутньої зими;
  • кричать горобці — варто чекати на відлигу;
  • сильний снігопад — весна прийде рано;
  • яка погода від полудня до вечора, такою буде друга половина майбутньої зими;
  • з дахів капає — до морозів;
  • від самого ранку співає синиця — чекайте на похолодання;
  • почорніла діброва — до відлиги чи сильної хуртовини.

Здавна існувало повір’я: якщо цього дня розлити молоко, то варто чекати на радісну звістку. А ось розсипана сіль означала, що буде конфлікт із рідною людиною.

Також святого Григорія просять допомогти в пошуках другої половинки. Цього дня прийнято таємно робити благі справи – все зроблене повернеться в більшому обсязі.

Іменини

Григорій, Олександр, Анатолій, Борис, Володимир, Петро, Фелікс.

Талісманом людини, народженої 25 січня, є агат. Самоцвіт, який обріс великою кількістю легенд та міфів. В Древньому Єгипті вірили, що агат — камінь спокою. А древні римляни з його допомогою покращували родючість землі.

Читайте, якою буде погода у Кривому Розі 25 січня. Також ми писали, що пророкують зірки для всіх знаків Зодіаку на 25 січня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Олена Шевченко 

Нагору