Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

20 грудня – Міжнародний день солідарності людей: чому в цей день не слід йти далеко від дому

20 грудня відзначають Міжнародний день солідарності людей, День гри, День сангрії. Православна церква України вшановує пам’ять священномученика Ігнатія Богоносця, який був учнем Іоанна Богослова. У народі відоме свято під назвами Ігнатьєв день, Ігнатій Богоносець, Амвросимів день.

Які існують традиції та звичаї 20 грудня, – розповість Інформатор.

Міжнародний день солідарності людей

Солідарність – це єдність переконань і дій, взаємодопомога та підтримка членів соціальної групи, засновані на спільності інтересів та необхідності досягнення спільних групових цілей, взаємна відповідальність.

Цей день був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції, присвяченій проведенню першого Десятиліття ООН з боротьби з бідністю. Відзначається щорічно 20 грудня, починаючи з 2006 року.

Резолюція ООН посилається на Декларацію тисячоліття, в якій говориться, що солідарність є однією з фундаментальних та універсальних цінностей людства, які повинні лежати в основі міжнародних відносин в XXI столітті.

День гри

20 грудня відзначається День гри. Це свято має іншу назву – Ігровий день. Він стосується будь-яких ігор – карточних, настільних, відео, комп’ютерних, лялькових тощо. День ігор надає можливість хоча б на добу відволіктися, позбавитися від стресу та розважитися. Свято відбувається щороку за спонсорської підтримки Games Workshop, починаючи з 1975 року. Ця компанія займається виробництвом та продажем ігор. Спочатку почала створювати традиційні розваги, наприклад, нарди, а тепер випускає фантазійні варіанти, як Warhammer.

Ігнатьєв день

Наші предки в цей період починали підготовку до Різдва Христового. До цього світлого торжества в будинку має бути затишно і чисто. У народне свято 20 грудня наші предки прибирали в будинку, мили вікна, перебирали овочі і фрукти в погребі. Діти починали вчити колядки.

Також в це народне свято різали птицю і домашню худобу, готували домашні ковбаси і кров’янку, солили сало. Однак м’ясо, молочні продукти і яйця не їли, оскільки тривав Різдвяний піст.

Дата 20 грудня вважається вдалою для випікання, роботи з тістом, приготування хліба. Але для того, щоб страва вийшла вдалою, у наших предків існувала традиція: жінки надягали кожух навиворіт і в такому вигляді пекла хліб. Люди вірили, що приготовані в свято 20 грудня борошняні вироби виходять вдалими, а для міцного здоров’я обов’язково потрібно з’їсти шматочок домашнього коржика.

20 грудня – вдалий день для рукоділля. Дівчата в цю дату можуть зайнятися шиттям або вишиванням вбрання на своє майбутнє весілля.

Що не можна робити 

Не можна вбивати павуків в цей день.

Цей день рекомендується провести вдома по можливості. Не слід йти далеко від дому.

Не можна давати обіцянки, які ви не зможете виконати.

У цей день коні можуть вести себе неспокійно, тому не варто підвищувати на них голос і їздити верхи.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо сніг цілий день йде, то і до Нового року триватимуть снігопади.
  • Легкий і сухий сніг віщує суху весну.
  • Ранковий туман з’явився – скоро потеплішає.
  • Чим більше снігу лежить на гілках дерев, тим багатшим буде урожай наступного року.
  • Якщо йде дощ, то до Різдва не буде морозів.
  • Собака купається в снігу – до снігової хуртовини.

Іменини: Антон, Данило, Іван, Гнат, Ян.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 20 грудня. Писали, про погоду на 20 грудня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору