Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС: що потрібно зробити для міцного здоров’я

14 грудня відзначають День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, День Більше добра сьогодні. Православна церква України за новим стилем вшановує святих мучеників Фірса, Левкія та Калинника. У народі відоме свято під назвами Філімонів день, Калинники, Наумов день, Наум Грамотник.

Що не можна робити та які існують традиції цього дня, – пише Інформатор.

День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня, в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Внаслідок катастрофи прямого радіаційного ураження зазнала дванадцята частина території України, де постраждали 3,2 млн осіб, серед яких понад 1 млн – це діти.

З 2006 року, відповідно до Указу Президента, 14 грудня українці вшановують героїчних та самовідданих людей, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вшановують тих, кому вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.

День Більше добра сьогодні

День “Більше добра сьогодні” або День “Більше хорошого сьогодні”(More Good Today Day) відзначають 14 грудня — це світле свято, присвячене заохоченню актів доброти і щедрості.

День “Більше добра сьогодні” – це щорічна подія в США, яка має на меті надихнути людей на доброту і щедрість. Це день, який нагадує кожному зосередитися на позитивних аспектах життя і зробити свій внесок у те, щоб зробити світ кращим за допомогою невеликих актів доброї волі.

Філімонів день або Калинники

У народне свято 14 грудня наші пращури намагалися не виходити з дому, оскільки вірили, що цього дня по землі розгулює погань, напускає на людей лихоманки та заплутує мандрівників. За давніми віруваннями, нечисть може набувати форми тварини, тому 14 грудня намагалися не підходити до незнайомих бездомних тварин.

У свято 14 грудня, за давніми традиціями, обов’язково варто добре помитися і вимити голову, а в ідеалі – сходити в лазню і попаритися. Чисту людину у цей день не зачеплять хвороби та нечиста сила.

За старим стилем цього дня згадують старозавітного пророка Наума. У Київській Русі святий Наум вважався покровителем грамоти та навчання. Йому молилися як школярі, так і дорослі, щоб він додав розуму і допоміг прийняти мудре рішення. Дата 14 грудня вважається дуже вдалою для будь-якого навчання, придбання нових навичок і творчості. На це народне свято раніше випадав День вчителя.

Батьки в Наумів день відправляли дітей на навчання або запрошували додому вчителів. Також цю дату можна присвятити науковій роботі або прочитанню якоїсь складної книги. При цьому під час читання потрібно дотримуватися деяких правил, щоб прочитане добре засвоїлося: не їсти і не пити за книгою, не розмовляти, не загинати книжкові сторінки.

Що не можна робити 

Наші предки говорили, що під час читання не можна їсти, інакше можна “з’їсти” розум.

Не можна залишати відкритою книгу, яку зараз не читають.

У цей день не можна лаятися матом.

Суворо заборонено напиватися, і взагалі не варто пити алкоголь сьогодні. За прикметою, така людина може стати алкоголіком.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Північний вітер обіцяє сильне похолодання.
  • Якщо зірки на небі яскраво мерехтять, то буде хуртовина.
  • Собаки весь день гавкають – до снігопаду.
  • Хмари пливуть проти вітру – до похолодання.
  • Ворони голосно каркають – до похолодання.
  • Якщо погода протягом дня часто змінюється, то незабаром настане відлига.

Іменини: Микола, Филимон.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 14 грудня. Писали, про погоду на 14 грудня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору