Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

1 грудня – День працівників прокуратури України: чому в цей день не можна в цей день лінуватися і відкладати роботу на потім

1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом, День невролога, День працівників прокуратури України. Православна церква України вшановує праведного Філарета Милостивого і старозавітного пророка Наума. У народі відоме свято під назвами Наумів день, Наум Грамотник, Платон і Роман Зимовказівники.

Хто сьогодні відзначає іменини та які заборони існують, – розповість Інформатор.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цю дату було обрано з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик соціальної терпимості та обміну інформацією щодо вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) та синдрому набутого імунодефіциту (СНІД).

Синдром набутого імунодефіциту – сукупна назва уражень, що відбуваються на III–IV клінічних стадіях інфекції, яку спричинює вірус імунодефіциту людини.

Уперше СНІД було виявлено у 1980-х роках у США, а через декілька років поширення СНІДу набуло масштабів всесвітньої епідемії.

День невролога

1 грудня відзначається День невролога. Неврологія – це розділ медицини, який займається питаннями виникнення специфічних захворювань центральної і периферичної нервової системи людини, а також досліджує симптоматику, механізми розвитку та можливі способи діагностики, лікування або профілактики неврологічних захворювань.

День працівників прокуратури України

1 грудня кожного року в Україні святкується День працівників прокуратури – це офіційне професійне державне свято, яке, проте, не стало вихідним днем.

Таку подію запровадив президент Леонід Кучма 2 листопада 2000 року, дата святкування обрана на честь дати прийняття Закону України «Про прокуратуру» у 1991 році.

Ще у давніх скіфів існували власні правові норми, а у 6-4 століттях до наших часів у Північному Причорномор’ї були так звані номофілаки, які виконували функції сучасних прокурорів, тобто стежили за людською поведінкою та виконанням законів. Княже законодавство Київської Русі почало формуватися у 10 столітті.

Наумів день

У перший день зими наші предки судили про те, якими будуть наступні три місяці. Зима за часів Київської Русі була найважчою порою року, коли люди виживали тільки за допомогою припасів.

Народне свято 1 грудня називалося Наумів день. Покровитель цього дня пророк Наум вважається помічником в грамоті, навчанні, науці. Наші предки в свято 1 грудня відправляли на навчання школярів і студентів. Заможніші сім’ї запрошували вчителів додому.

Дорослі люди в день Наума Грамотника теж можуть зайнятися вивченням якоїсь навички або творчістю. Люди вірили, що будь-яка прочитана в цей день книга надовго запам’ятається і відкладеться в пам’яті.

Це народне свято вважається вдалим для будь-якого рукоділля і творчості – різьблення по дереву, ліплення з глини, розпису посуду, малювання та виготовлення килимів. Будь-які вироби вийдуть красивими і довговічними. Однак день не дуже вдалий для вишивки та шиття.

Що не можна робити 

Не можна в цей день лінуватися і відкладати роботу на потім, інакше ніколи не доробите свої справи.

Не потрібно скаржитися на свою долю і особисті проблеми в цей день, а також заздрити іншим людям, інакше проблем стане ще більше.

Батькам в цей день не можна позичати і безкоштовно віддавати дитячі речі, щоб разом з ними не віддати щастя дитини.

1 грудня не варто підписувати важливі папери, оформляти документи, укладати угоди і контракти.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Яка погода в перший день зими, такою і вся зима буде.
  • Сильний вітер за вікном віщує холодну зиму.
  • Сніг випадає і відразу тане – перша половина грудня буде теплою.
  • Побачити комара або муху – до відлиги.
  • Якщо вночі місяць не видно за хмарами, то скоро погода зіпсується.
  • Північний вітер дме – до похолодання.
  • Ранковий туман віщує потепління.

Іменини: святкують Антон, Дмитро.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 1 грудня. Писали, якою буде погоду у Кривому Розі 1 грудня та що у Кривому Розі закриють декілька міграційних служб.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору