Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

25 листопада – День пам’яті жертв голодоморів: чому цей день вважається небезпечним

25 листопада відзначають День пам’яті жертв голодоморів, Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Православна церква України вшановує пам’ять апостола від 70-ти Климента Римського. Цей день прозвали в народі Клим Холодний або Климентьєв день, або Іван милостивий, або Іван сніжний.

Хто відзначає сьогодні іменини, – розповість Інформатор.

День пам’яті жертв голодоморів

Щороку четверта субота листопада – день великого суму та скорботи для всіх українців. Ця пам’ятна дата має нагадувати про жахливі події, пов’язані з геноцидом, вчиненим стосовно українського народу. Цей, сповнений скорботи день, названо Днем пам’яті жертв Голодоморів, які мали місце в 1921-1923 рр., 1932-1933рр. та 1946-1947 рр. Найтрагічнішим та найжахливішим за наслідками став масовий голод 1932-1933 рр. Відомо, що за цей період від голоду, штучно та планомірно впровадженим в життя верхівкою радянської влади, загинуло понад 7 мільйонів осіб. Загиблі вшановуються хвилиною мовчання, а по всій країні проходить захід під назвою «Свічка пам’яті».

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками

Щороку 25 листопада міжнародна спільнота відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками (International Day for the Elimination of Violence Against Women). Це свято є відголоском тих труднощів, які зазнають жінки за своє життя – побиття, катування, сексуальне насильство та моральний тиск з боку своїх партнерів. Мета цієї дати – продемонструвати важливість проблем, з якими щоденно в світі стикаються тисячі жінок, показати нагальність їх розв’язання та запропонувати шляхи виходу з ситуації, що склалася.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок був проголошений 17 грудня 1999 року на Генеральній Асамблеї ООН. За 6 років до цього, в 1993 р., було створено та затверджено спеціальну Декларацію із закликами повного викорінення будь-якого насильства щодо жінок.

Іван Сніжний

У цей період часто хворіли маленькі діти, а на день Івана випадав пік дитячих простудних захворювань. У цю дату батьки молилися Богородиці про міцне здоров’я дітей.

Наші предки в це народне свято їздили на ринок і закуповувалися товарами на зиму. У дорогу брали великий віз, щоб відвезти більше товарів. Також закуповувалися дровами на зиму.

У Київській Русі в свято 25 листопада починався весільний тиждень. Потім весілля не грали до кінця зими. Тому молодь намагалася встигнути укласти шлюб протягом цього тижня. До весілля дівчата вишивали рушник і брали з собою на вінчання. Чим красивішим був рушник, тим талановитішою вважалася наречена.

У народне свято 25 листопада існував ритуал для успішного завершення справи. Будь-яку складну роботу в цю дату потрібно було виконати з раннього ранку і на голодний шлунок. Вважалося, що після цього навіть найважча справа пройде успішно.

Загалом дата здавна вважається небезпечною через період простудних захворювань, які щороку мучать народ наприкінці листопада. А ще в цей період у селищах з’являлися голодні вовки.

Що не можна робити 

Невдалий день для риболовлі. Сьогодні не можна ловити раків.

Не можна спалювати листя в цей день, але можна зробити з листя компост.

Не варто ігнорувати поради рідних в цей день. Вони вам дуже знадобляться.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо сьогодні випав сніг, то він пролежить до самої весни.
  • Якщо прилетіли зимові птахи – снігурі, сойки і синиці – то скоро настане справжня зима.
  • Сніг весь день йде – до пізньої і холодної весни.
  • Багато золи в печі – до швидкого похолодання.
  • Якщо вранці стоїть сильний мороз, то і вечір буде морозним.
  • Ранковий туман сьогодні віщує потепління.
  • Хмари пливуть проти вітру – до сильного снігопаду.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Василь, Петро, Віктор, Павло, Іван, Микола, Кузьма, Климент, Григорій, Олександр та Ярослав, Клавдія, Марія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 25 листопада. Писали, про погоду у Кривому Розі на 25 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору