Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

24 листопада – Всеукраїнський день логіста: чому саме сьогодні найщасливіший день для весілля та ворожіння

24 листопада відзначають Всеукраїнський день логіста, Всесвітній день еволюції, Чорна п’ятниця. Православна церква вшановує пам’ять великомучениці Катерини Олександрійської, яка вважається покровителькою шлюбу та сімейного життя. У народі відоме свято під назвами Катерина Санниця, Катеринин день, Федір Студит, Федір Мороз.

Всеукраїнський день логіста

Всеукраїнський день логіста не вважається офіційним святом, проте це не заважає об’єднанню колег зі всієї країни для святкування професійного дня. Кожного року влаштовуються професійні практичні конференції з логістики та круглі столи.

Всесвітній день еволюції

24 листопада спільнота науковців всього світу відзначає Всесвітній день еволюції (World Evolution Day). Присвячене це свято річниці публікації відомої для широкого загалу праці «Походження видів», що була написана Чарльзом Дарвіном 24 листопада 1859 року. Оскільки книга була написана не в науковому, а в популярно-публіцистичному стилі, то викликала справжній ажіотаж в суспільстві. Це один з найбільш вагомих творів в історії науки, який детально та логічно пояснює засади існування життя на планеті та виникнення великого розмаїття флори та фауни. Так з’явилася на світ теорія еволюції, яку згодом стали називати дарвінізмом.

Чорна п’ятниця

Чорна п’ятниця (Black-Friday) відома у всьому світі як день шалених знижок напередодні різдвяних свят. Походить зі Сполучених Штатів Америки та є наступним днем після загальнонаціонального свята – Дня подяки. Ще вночі покупці шикуються у довжелезні черги до магазинів по всій країні, щоб скористатися найбільшими в сезоні святковими знижками. Чорною називають останню п’ятницю осені. Так, в 2023 році до вигідних передріздвяних покупок слід готуватися 24 листопада.

Катеринин день

У народне свято 24 листопада у давнину вже всюди лежав сніг, а водойм покривалися кіркою льоду. У день Катерини влаштовували перегони на санях, що їх особливо любила молодь. Молодята у цей день ходили селом у вивернутих навиворіт кожухах – вважалося, що це допоможе їм зберегти шлюб щасливим.

До цього народного свята намагалися закінчити всі сільськогосподарські роботи, привести в порядок сарай, прибрати і замульчувати город. За давніми повір’ями, якщо до 24 листопада все закінчити в городі і в саду, то наступний рік буде дуже врожайним.

Незаміжні дівчата ввечері 24 листопада ворожили на судженого. Для цього брали головку часнику, чистили її і рахували зубчики. Якщо їх парна кількість, то в наступному році буде весілля, а якщо непарне, то дівчина ще рік буде незаміжньою. Також популярним у День святої Катерини було таке ворожіння: гілку вишні ставили у воду і чекали, чи вона розцвіте до Різдва. Якщо це сталося, то наступного року дівчина вийде заміж.

За давніми прикметами в свято 24 листопада для міцного здоров’я потрібно приготувати страву з вирощених на своєму городі овочів, наприклад, овочеве рагу або борщ. Це подарує міцне здоров’я і зарядить людину вітамінами. Також в цей день слід з’їсти шматочок копченої або засоленої риби.

Що не можна робити 

Не варто сьогодні сумувати і сумувати, думати про погане. Також не потрібно готувати їжу в поганому настрої.

Лінуватися 24 листопада – до фінансових проблем.

Не варто сьогодні розповідати про свої плани, інакше вони не збудуться.

Не можна позичати, дарувати і приймати в подарунок рушники, але можна дати за рушник кілька дрібних монет.

Не можна залишати в будинку бруд і безлад, інакше накличете на себе неприємності.

Не можна пити і їсти з посуду з тріщинами сьогодні.

День не підходить для весілля. Такий шлюб, швидше за все, швидко розпадеться.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду у цей день

  • Якщо на горобині, калині і ожині залишилося багато ягід, то в наступному році ягоди добре вродять.
  • Гуси вийшли на лід – до теплого Різдва.
  • Якщо на нічному небі багато зірок, то в наступному році багато грибів вродить.
  • Погода на Федора тепла – зима теж буде теплою.
  • Якщо на вулиці дощ або мокрий сніг, то до грудня ще потеплішає.

Іменини: Катерина, Олександр, Григорій, Євгеній, Марк, Порфирій, Семен.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 24 листопада. Писали, про погоду на 24 листопада у Кривому Розі та які прем’єри можна подивитися у кінотеатрах криворіжцям.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору