Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

15 листопада – Міжнародний день сиру і хліба: народне свято та чому саме сьогодні треба лікувати зуби

15 листопада відзначають Міжнародний день сиру і хліба, Міжнародний день письменників, які знаходяться в ув’язненні, Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень. Православна церква України вшановує пам’ять християнських святих Гурія, Авія та Самона, а також преподобного ченця Паїсія Величковського родом із Полтави, який став священиком у Свято-Духовому соборі Чернівців. У народі відоме свято під назвами Гур’єв день, Гурій Морозний, Акіндін та Пігасій, Житниці.

Хто сьогодні відзначає День ангела, – розповість Інформатор.

Міжнародний день сиру і хліба

Вперше свято Cheese and Bread Day відзначили в невеличкому містечку Сток-он-Трент у Великій Британії. Згодом його підтримали в багатьох куточках світу.

Цей день створений для того, щоб віднаходити нові смаки, поєднання та текстури, способи подавання хліба й сиру до столу.

Міжнародний день письменників, які знаходяться в ув’язненні

Кожного року 15 листопада світ відзначає Міжнародний день письменників, які знаходяться в ув’язненні. Цей день присвячується тим, хто розплачується за своє інакомислення та свободу слова. 15 листопада об’єднуються всі люди, які вважають засудження письменників за їх творчість несправедливим.

Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень

Кожного року у третю середу листопада світ відзначає Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) (World COPD Day).

Хронічне обструктивне захворювання легень – це хронічне захворювання, яке характеризується постійним обмеженням повітря у дихальних шляхах (бронхіальною астмою). Основною причиною ХОЗЛ є тютюновий дим, також хвороба часто з’являється через забрудненість повітря (у промислово розвинених країнах); наявність випарів хімічних речовин, пилу та диму на робочих місцях; інфекції; низький рівень життя. Рідше ХОЗЛ виникає через генетику, тривалу астму, недорозвиненість легень у дітей та гіперчутливість дихальних шляхів.

Гур’єв день або Гурій Морозний

Це народне свято здавна вважається вдалим для лікування зубів та молитви від зубного болю. Наші пращури підтримували здоров’я ясен і ротової порожнини, полоскали рот настоями шавлією, м’ятою або ромашкою.

Народне свято 15 листопада селяни присвячували коням: годували та давали частування, чистили копита, розчісували гриву. Також Гур’єв день люди ходили у лазню та парилися гарячою водою. Вірили, що це захистить від хвороб до кінця зими.

За старим стилем 15 листопада віруючі шанували мучеників Акіндіна і Пігасія, яких стратили за віру в Бога. У народі цю дату називали Житницями. Сьогодні прийнято сушити і молотити зерно, запасати борошно на зиму, захищати льох від гризунів і проводити прибирання в коморі.

Млини в цей день працювали на повну. Наші предки вірили, що якщо комора буде заповнена зерном, то всю зиму сім’я буде ситою і без хвороб. Селяни молилися святим, щоб уберегти комору від пожеж.

Крім молотьби зерна в свято 15 листопада займалися збором пізніх плодів: груш, яблук, винограду, горіхів. Фрукти і горіхи прибирали в льох або готували з них консервацію. У будинках в цю дату топили печі, оскільки раніше до цього дня часто вже випадав сніг. У печі збиралася вся сім’я, обговорювала новини і ділилася секретами.

Цей день в народі вважався пожежонебезпечним. Втомлені селяни розводили багаття в овинах і печах, і погано стежили за ним, через що виникали пожежі.

Що не можна робити 

У цей день не можна грати з вогнем і залишати полум’я без нагляду, щоб не сталося пожежі.

Категорично заборонено палити суху траву і листя, а також розводити багаття в лісі.

Загадане бажання в цей день збудеться. Але не можна бажати зла іншим людям, інакше бажання обернеться проти вас.

Не можна давати гроші в борг сьогодні.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо сьогодні випало багато снігу, то навесні річки розіллються.
  • Галки і синиці ходять по землі – до швидкого снігопаду.
  • Якщо з калини опало все листя і ягоди, то скоро почнеться справжня зима.
  • Хмари пливуть проти вітру – до погіршення погоди.
  • Якщо снігур голосно співає, то скоро вдарять морози.

Іменини: Григорій, Дмитро, Микита, Микола, Петро, Філіпп, Хома.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 15 листопада. Писали, про погоду на 15 листопада.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору