Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

10 листопада – Всесвітній день молоді: чому сьогодні не бажано голосно веселитися і влаштовувати вечірки

10 листопада відзначають Всесвітній день молоді, Міжнародний день бухгалтерії, Всесвітній день боротьби з нейроендокринним раком. Православна церква України вшановує пам’ять молодших апостолів Ераста і Родіона. У народі відоме під назвами Родіон і Ераст, Родіон Ледолом, Параскева П’ятниця, Параскева Льняниця.

Прикмети погоди та що не можна робити сьогодні, – розповість Інформатор.

Всесвітній день молоді

Всесвітній день молоді (World Youth Day)- це унікальна подія в календарі Католицької Церкви, яка збирає молодих людей з усього світу, щоб разом святкувати свою віру. Започаткований Папою Іваном Павлом ІІ у 1985 році, він став потужним рухом для духовного збагачення та культурного обміну.

Початок Всесвітнього дня молоді можна віднести до Святого Року Відкуплення 1984 року, коли Папа Іван Павло ІІ запросив молодих людей на зустріч у Римі. Успіх цієї події призвів до заснування Всесвітній день молоді як щорічного святкування в єпархіях по всьому світу та більшої міжнародної події кожні два-три роки.

Міжнародний день бухгалтерії

10 листопада кожного року світ відзначає Міжнародний день бухгалтерії (International Accounting Day) – це день вшанування важливої ролі, яку бухгалтери відіграють у діловому світі та нашому особистому житті. Від ретельного відстеження фінансових операцій до стратегічного консультування з фіскальних питань, бухгалтери є неоспіваними героями, які забезпечують фінансову ясність і стабільність і є надзвичайно важливою ланкою будь-якого підприємства та бізнесу.

Всесвітній день боротьби з нейроендокринним раком

Всесвітній день боротьби з нейроендокринним раком (World Neuroendocrine Cancer Day, World NET Cancer Day) – відзначається щорічно 10 листопада, є життєво важливою глобальною подією, присвяченою підвищенню обізнаності про недиференційовані раки, просуванню освіти про це захворювання, покращення лікування та догляду за пацієнтами.

Нейроендокринні пухлини – це різноманітна група рідкісних видів раку, які виникають з нейроендокринних клітин по всьому тілу. Через свою складність і рідкісність їх часто неправильно розуміють і ставлять неправильний діагноз.

Нейроендокринні пухлини (neuroendocrine carcinomas — NEC) відноситься виключно до низькодиференційованих пухлин, високого ступеня злоякісності.

Параскева П’ятниця

Наші предки в цей день по можливості сиділи вдома і нікуди не їздили. Погода в середині листопада була непередбачуваною і змінювалася кілька разів за день. Дороги то замерзали, то розмивалися дощем, то засихали. Народне свято 10 листопада здавна вважалося невдалим для поїздок, оскільки віз міг у будь-який момент загрузнути посеред стежки.

У наших предків в це народне свято була традиція допомагати бідним і нужденним людям, а також сиротам. Їм жертвували одяг, посуд, предмети побуту. Люди вірили, що жебраки знаходяться ближче до Бога, і допомога їм буде щедро винагороджена Господом.

Також в цей день було прийнято пригощати рідних, особливо тих, з ким склалися не дуже близькі стосунки. А молодята пригощали батьків чоловіка або дружини. Вважалося, що якщо нагодувати гостя в цей день домашнім або освяченим хлібом, то відносини з людиною налагодяться.

За старим стилем церква в цей день шанувала святу Параскеву, яка вважається покровителькою жіночого рукоділля і в цілому захисницею жінок. Жінки молилися Параскеві про вдале заміжжя і щасливе сімейне життя. День вважали вдалим для рукоділля, жіночої роботи, торгівлі. За народними віруваннями в цю дату легко проходять пологи.

Свято 10 листопада вважається вдалим для мисливців, рибалок і грибників. Однак їм до заходу сонця потрібно повернутися додому.

Що не можна робити 

У цей день небажано  вирушати в далеку дорогу, особливо якщо в останні дні йшов дощ. Якщо немає можливості відкласти поїздку, то перед дорогою прочитайте молитву для мандрівників.

Небажано йти далеко від дому після заходу, особливо в дику місцевість.

У цю дату не можна прясти, але можна шити і вишивати.

У цю дату небажано багато сміятися, голосно веселитися і влаштовувати багатолюдні вечірки.

По можливості в цей день варто якомога менше контактувати з водою: не мити посуд і підлогу, не купатися і не приймати водні процедури.

Прикмети погоди 

У цей день існують такі прикмети погоди:

  • Якщо до цього дня досі не опало листя на вишні, то зима в цьому році буде пізньою.
  • Іній на деревах і траві віщує наближення морозів.
  • Вранці з’явився густий туман – до відлиги.
  • Якщо вночі небо заволокло хмарами, то наступний день буде мокрим.
  • Побачити 10 листопада білку на землі – до потепління.

Іменини: Олексій, Олександр, Борис, Анна, Іван, Денис, Михайло, Костянтин, Ольга, Микола, Петро.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 10 листопада. Писали, якою буде погода у Кривому Розі на 10 листопада та які фільми пропонують подивитися криворіжцям у кінотеатрах.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

Нагору