Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

4 листопада – День залізничника України: що відзначають у світі та чому в цей день не можна вирушати в далеку дорогу

4 листопад відзначають День залізничника України, День цукерок, День дорожнього регулювальника. Православна церква України вшановує пам’ять преподобного Іоаникія Великого, єпископа Нікадра мирського і пресвітера Єремея – учнів апостола Павла. У народі відоме свято під назвами Єрьомін день, Осіння Казанська, Бабина заступниця.

Які існують сьогодні прикмети погоди та заборони, – розповість Інформатор.

День залізничника України

День залізничника – професійне свято працівників залізничного транспорту. Засновано указом Леоніда Кучми в 1993 році. Спочатку свято відзначалося в першу неділю серпня. Але в грудні 2002 року було перенесено на 4 листопада.

Саме 4 листопада 1861 року з Відня через Перемишль до залізничного вокзалу Львова прибув перший поїзд на територію сучасної України. Цей день вважається початком історії залізниць в Україні.

День цукерок

4 листопада у США відзначають День цукерок (National Candy Day), ласощі, які шанують протягом століть, мають свій особливий день святкування.

Історія цукерок бере свій початок у Стародавній Індії. Між 6 і 4 століттями до нашої ери перси і греки виявили, що індійці використовували очерет, відомий як цукрова тростина, для виробництва “меду без бджіл”. Цукрову тростину виварювали, щоб отримати окремі шматочки цукру, які називали “ханда”.

До широкого розповсюдження цукрової тростини стародавні цивілізації, такі як китайці, єгиптяни, греки та римляни, використовували мед для покриття фруктів та квітів, зберігаючи їх та перетворюючи на цукерки. У Середньовіччі цукерки споживали переважно заможні люди, їх виготовляли з цукру та спецій, щоб полегшити травлення.

У 18 столітті цукерки потрапили до Америки з Франції та Британії. Однак лише під час промислової революції у 1830-х роках цукерки стали доступними для широких мас, що призвело до створення кондитерських і перетворення цукерок на найбажанішу їжу дітей.

День дорожнього регулювальника

Дорожній регулювальник – це особа, що займається керуванням руху транспорту за допомогою спеціальних сигналів.

Учасники дорожнього руху повинні чітко знати та розуміти сигнали регулювальника, встановлені правилами. У ролі регулювальників можуть виступати представники поліції, що повинні діяти у межах своїх посадових обов’язків. Регулювання дорожнього руху забезпечує безпеку всіх учасників – водіїв транспортних засобів, пасажирів та пішоходів.

Єрьомін день або Осіння Казанська

З початком листопада в давні часи сильно холоднішало, починав випадати перший сніг. У будинках вже топили печі. Часто в цей період стояла погана погода: сніг і заморозки чергувалися з дощами, а дороги то покривалися брудом, то замерзали.

У народне свято 4 листопада наші предки сиділи вдома. Існувало повір’я, що в ці дні по землі ходить нечисть і намагається проникнути в будинки. У цю дату намагалися без потреби не виходити з дому і не вирушати в поїздку, а також не впускати в будинок незнайомих людей. Вважалося, що нечисть шукає вогонь, щоб зігрітися.

Свято 4 листопада вважається вдалим для будь-якого рукоділля. Жінки в цю дату збиралися великою компанією і займалися вишивкою або прядінням. Якщо серед подруг була наречена, то саме вона вважалася господинею будинку.

Чоловіки займалися лагодженням паркану і даху, прибирали і обкурювали льох, утеплювали вікна і стіни.

У це народне свято жінкам можна помолитися іконі Богоматері про здоров’я близьких і дітей, легкі пологи і сімейне щастя. Люди вірили, що в цю дату Богородиця чує всі жіночі молитви і відповідає на них. В цілому ця дата вважалася щасливою для жінок.

4 листопада – вдала дата для шлюбу. Укладений в цей день шлюб буде щасливим і міцним.

Що не можна робити 

За давніми прикметами в цей день не можна нікому позичати сірники і вугілля, інакше віддасте своє щастя.

У цей день не варто вирушати в далеку дорогу і виходити з дому без потреби, а також приймати в гостях незнайомців.

На ніч в цю дату потрібно закривати віконницями або шторами. Не можна щоб вночі в спальню проникало місячне сяйво.

Починати нові справи в цей день не варто. Вони будуть приречені на провал.

У цей день не можна пити спиртне людям, які схильні до залежностей. Підвищується ризик розвитку алкоголізму.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Відсутність дощу в цей день – погана прикмета, яка віщує бідний урожай в наступному році.
  • Побачили комара або мух – до теплої зими.
  • Зима настане рано, якщо в цей день пішов дощ.
  • З берези листя ще не повністю опало – до пізнього першого снігу.
  • Якщо сонце яскраво світить, але не гріє, то листопад буде морозним.
  • Південний вітер дме – до морозів.
  • Якщо мурахи побудували високі мурашники, то зима буде суворою і затяжною.

Іменини: Григорій, Іван, Ілля, Ісмаїл, Микола, Олександр, Симон, Степан, Ян.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 4 листопада. Писали, про погоду на 4 листопада та як весело провести вихідні у Кривому Розі разом з родиною.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору