Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День української писемності та мови, День пам’яті преподобного Нестора Літописця: чому не можна давати обіцянки, яких не виконаєш

27 жовтня відзначають День української писемності та мови, Всесвітній день аудіовізуальної спадщини та Всесвітній день шампанського. Православна церква України вшановує пам’ять ченця Києво-Печерської Лаври Нестора Літописця, автора багатьох історичних творів. У народі відоме свято під назвами Нестор-Літописець, Параскева Брудниха, Параскева П’ятниця, застава на Параскеву.

Хто відзначає іменини цього дня, – розповість Інформатор.

День української писемності та мови

Завдяки мові та мисленню суспільство здатне змінювати навколишній світ. Недарма, українську мову називають солов’їною, адже вона багата на епітети та її звучання неймовірне. Безумовно, мова для народу є його скарбницею, живою схованкою людського духу. Рідна мова утворює невидимий зв’язок між усіма поколіннями минулого та майбутнього. Навіть коли українську мову намагалися витіснити, народ завжди зберігав та відстоював право розмовляти своєю мовою. Українські поети, художники, політичні діячі у всі часи намагалися зберегти та популяризувати рідну мову. З року в рік наша мова збирає все більше справжніх прихильників. Вже з 1997-го року щорічно в Україні святкують День української писемності та мови 9 листопада.

Цьогоріч Україна вперше відзначатиме День української писемності та мови 27 жовтня. 28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування з 9 листопада на 27 жовтня.

Всесвітній день аудіовізуальної спадщини

Всесвітній день аудіовізуальної спадщини відзначається щорічно 27 жовтня. Цей день проводиться з 2005 року для підвищення обізнаності про значення і збереження звукових та аудіовізуальних документів.

Аудіовізуальні архіви є свідченням різноманітних історій, культур та історій людей з усього світу. Ці архіви, що включають фільми, радіо- і телепрограми та інші аудіо- і відеозаписи, пропонують багате полотно нашої спільної спадщини. Однак збереження цих безцінних ресурсів є нагальною проблемою, оскільки багато з них вже втрачено через занедбаність, занепад і брак ресурсів.

Всесвітній день шампанського

У четверту п’ятницю жовтня планета святкує Всесвітній день шампанського (Global Champagne Day).

Хоча роком народження ігристого вина вважається 1668, технологія його виготовлення винайдена лише в 1718 році. Ще через 10 років була заснована перша фабрика, яка виробляла та продавала шампанське. До початку XX сторіччя шампанське набуло популярності по всій планеті.

Нестор-Літописець або Параскева П’ятниця

У свято 27 жовтня в давні часи було прийнято давати зарок – обіцянку зробити якусь справу або допомогти комусь. Наші предки вірили, що якщо протягом доби виконати свою клятву, то свята Параскева виконає будь-яке бажання. А якщо зарок виконає хвора людина, а вранці наступного дня помолиться в церкві, то до неї прийде зцілення.

До цього народного свята намагалися завершити всі справи, виконати дані обіцянки і роздати борги. З клятвами в цей день були дуже обережними – не можна обіцяти те, що не вийде виконати.

Народне свято 27 жовтня здавна вважається вдалим для рукоділля. Жінки в цей день ткали хустку або вишивали рушник. Роботу виконували в повній тиші і намагалися закінчити її за добу. Вірили, що якщо встигнути закінчити виріб, а на ранок освятити його в церкві, то свята Параскева П’ятниця виконає заповітне бажання.

Невдалою дата 27 жовтня вважається для подорожей і далеких поїздок. Пов’язане таке марновірство з тим, що в кінці жовтня в давні часи дороги покривалися брудом і ставали непрохідними. Вози в них грузли. Тому наші предки нікуди не їздили, поки не настане похолодання і бруд не замерзне.

Що не можна робити 

У цей день не варто займатися важкою фізичною працею.

За давніми віруваннями, вчинені 27 жовтня вчинки повернуться до людини бумерангом. Тому в таку дату не можна нікому мстити, здійснювати вчинки зі злого умислу і ображати інших людей.

Категорично заборонено давати обіцянки, якщо не впевнені, що зможете їх виконати.

Не можна давати в борг гроші і предмети, інакше назад ви їх вже не отримаєте.

Великим гріхом в цей день вважається образити вагітну жінку або накричати на неї.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в цей день дороги покриті брудом і сльотою, то це хороша прикмета. Наступний рік буде врожайним.
  • Якщо на горобині багато ягід, то наступне літо буде дощовим.
  • Дерева і трава вкрилися інеєм – до заморозків.
  • Якщо випав перший сніг, то через 40 днів настане справжня зима.
  • Вночі зірки яскраво сяють – до морозів.
  • Качки і гуси все ще плавають у воді – похолодання настане нескоро.
  • Різко змінилося напрямок вітру – до дощового листопада.

Іменини: Нестор, Марк, Андрій, Агрипін, Олександр, Капітоліна, Еротіїда, Єлизавета.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 27 жовтня. Писали, про погоду на 27 жовтня та які фільми показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору