Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Вибухотехнік з Дніпропетровської області, який втратив кінцівку, продовжує розміновувати Харківщину

Навіть тяжкі поранення та ампутації не можуть змусити вибухотехніка з Дніпропетровської області відмовитися від його дуже небезпечної, але надзвичайно потрібної для України роботи. Валерій Онул та його колега зі Львівщини Андрій Ільків не стали оформлювати інвалідність. У складі зведеного загону вибухотехнічної служби вони очищують українські землі від мін та снарядів. Зараз працюють у Харківській області.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на ГУ Національної поліції у Дніпропетровській області, Валерій Онул працює в правоохоронних органах майже 25 років. Він є заступником начальника управління вибухотехнічної служби Дніпропетровської області. Брав участь у розмінуванні Ірпені, Бучі, Чернігівщини, Лиману, Херсонщини, Харківщини, Святогірська, Краматорська.

29 листопада 2022 року під Херсоном під час розмінування Новоолександрівської дамби чоловік підірвався на вибуховому пристрої та втратив ногу. Лікувався чотири місяці, але роботу не кинув. Каже, що  все життя на цій службі. Вона йому подобається.

“Хлопців своїх не можу кинути. Спочатку важко було на поле вийти, але потім нормально”, – розповідає Валерій.

За його словами, на Харківському напрямку працювати досить трудно, бо густо замінована територія. Крім того, під мінами стоїть дуже багато пасток.

Його колега начальник відділу техніко-криміналістичного та кінологічного забезпечення вибухотехнічних заходів управління вибухотехнічної служби ГУНП у Львівській області Андрій Ільків під час розмінування в районі села Дементіївка Харківської області 13 вересня 2022 року теж отримав важку травму.

“Втратив стопу. Я одразу почав накладати турнікет. Підбігли на допомогу колеги. Але піді мною була ще одна міна. Коли мене вже витягували, колега наступив і йому також ногу відірвало. І я ще раз підірвався. Життя врятував бронежилет. Тарасу ампутували ліву ногу, але він також працює далі”, – згадує Андрій.

Валерій та Андрій відмовилися від інвалідності, виплат і пільг, аби продовжувати робити те, що вміють найкраще – працювати вибухотехніками.

“Мотивація – це привести в безпечний стан нашу територію, щоб швидше можна було повернутися до мирного життя” – стверджують вони.

Наразі вибухотехніки розміновують поля у Чугуївському районі, які належать родині місцевого фермер Геннадія Моргуна.

Як розповідає Геннадій: “Росіяни заїжджали “КАМАЗами” та розкидали міни. Мінували все. Наразі всі поля котрий рік простоюють. Збитки дуже великі”.

Чоловік спочатку самостійно за допомогою металошукача намагався розміновувати землю. Наразі цим займаються спеціалісти-вибухотехніки поліції.

На харківському напрямку працювати досить важко, бо густо замінована територія

На харківському напрямку працювати досить важко, бо густо замінована територія

Валерій та Андрій відмовилися від інвалідності, виплат і пільг

Валерій та Андрій відмовилися від інвалідності, виплат і пільг

"Мотивація - це привести в безпечний стан нашу територію, щоб швидше можна було повернутися до мирного життя” - стверджують вони.

“Мотивація – це привести в безпечний стан нашу територію, щоб швидше можна було повернутися до мирного життя” – стверджують вони.

Раніше Інформатор писав про те, що троє молодих вибухотехніків підірвалися на ворожій міні на Херсонщині. Також повідомлялося про те, що у Кривому Розі врятували хлопця, який підірвався на ворожій міні.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Альона Свірідова

Нагору