Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний день дій на захист клімату, День інформації про розвиток: яке народне свято, прикмети погоди та чому не можна перераховувати гроші 24 жовтня

24 жовтня відзначають Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй, Всесвітній день інформації про розвиток, Міжнародний день дій на захист клімату. Православна церква України вшановує пам’ять затворників Феофіла, Сисоя і Арефи з Києво-Печерських Ближніх печер, а також Ікони Божої Матері “Всіх скорботних радість”. У народі відоме свято під назвами Скорботна Божа Мати, Светец, Пилипов день.

Що не можна робити та хто відзначає сьогодні День ангела, – розповість Інформатор.

Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй

Щороку 24 жовтня планета святкує Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй. Організація Об’єднаних Націй по суті – це платформа, де національні делегації можуть висловити свою думку. Тут налагоджуються відносини, проходять переговори та вирішуються проблеми. Усі члени спільноти мають право голосу, але при цьому кожен зобов’язаний дотримуватися статуту організації, її правил та мети. Серед основних напрямків роботи міжнародного утворення – зміцнення миру та безпеки, розвиток дружніх відносин між державами, спільне розв’язання глобальних труднощів, координування дій різних країн, забезпечення прав людини.

Всесвітній день інформації про розвиток

Ця подія була запроваджена Генеральною Асамблеєю ООН в 1972 році. 24 жовтня обрано не випадково, адже саме цього дня в 1945 році була створена ця повоєнна міжнародна організація і прийнята стратегія її розвитку.

Свято було засноване згідно з резолюцією 3038, вимогами якої було щорічне привертання уваги людей до проблем розвитку. Починаючи з 1973 року, 24 жовтня проводяться заходи, на яких пояснюється важливість міжнародного співробітництва. Особлива увага надається інформуванню та посиленню мотивації молоді, а також концентрації на використанні сучасних інформаційних технологій.

Міжнародний день дій на захист клімату

Міжнародний день боротьби зі зміною клімату вперше був організований 24 жовтня 2009 року. Основною метою було вплинути на делегатів Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP15), що відбулася у грудні 2009 року. Відтоді цей день став місцем згуртування кліматичних активістів по всьому світу.

Мета свята – привернення уваги громадських організацій та політичних лідерів держав до проблем змін клімату, які відбуваються під впливом людської діяльності.

Пилипів день

Наші предки помічали, що в цей день на вулиці вже ставало помітно холодніше, а темніло зовсім рано. Дороги в Пилипів день покривалися непрохідним брудом, по якому неможливо було проїхати. Тому наші предки в кінці жовтня нікуди не їздили і вважали дорогу небезпечною.

Селяни в свято 24 жовтня молилися іконі “Всіх скорботних Радість”. Вірили, що така молитва розвіє тривоги і підкаже вихід з важкої життєвої ситуації.

Дата 24 жовтня, здавна вважається вдалою для рукоділля. Дівчата в це народне свято збиралися великою компанією і всі разом пряли, вишивали і ткали полотна. Під час роботи обмінювалися плітками і останніми новинами, обговорювали женихів. З настанням вечора по центру хати ставили і запалювали лучину для освітлення, щоб можна було працювати допізна.

Чоловіки в народне свято 24 жовтня молотили зерно на млині, а також займалися лагодженням даху і паркану, утепленням вікон і дверей, обкурюванням погребів.

Дата 24 жовтня вважається вдалою для приготування вина. До цього дня дозріває виноград.

Що не можна робити цього дня

  • Не варто закриватися у собі, стримуючи свої емоції.
  • Заборонено сваритися, лаятися, бажати комусь зла.
  • Не можна відмовляти у допомозі тим, хто її потребує.

Прикмети погоди 

  • Домашні тварини неспокійно поводяться і не хочуть виходити на вулицю – до погіршення погоди.
  • Кури і гуси ховають голову під крило – до похолодання.
  • Якщо з’явилися комарі або мухи, то в жовтні ще будуть теплі дні.
  • Клен вже повністю пожовтів – зима буде ранньою.
  • Ранковий туман обіцяє теплу і вологу погоду.
  • Подув північний вітер – скоро похолодає.
  • Якщо сонце цілий день не показується через хмари, то погода до кінця жовтня буде непогожою.
  • Якщо вже випав перший сніг, то зима буде ранньою, але і весна настане рано.

Іменини відмічають: Олександр, Олексій, Теофіл, Петро, Афанасій, Микола, Лаврентій, Феофіл та Іван.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків зодіаку на 24 жовтня. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 24 жовтня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

Нагору