Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Коли у 2023 році в Україні відзначають Хелловін: навіщо потрібен гарбуз та що не можна робити у цей день

Щорічно з 31 жовтня на 1 листопада у багатьох країнах відзначають Хелловін – ніч перед Днем усіх святих. Згідно з повір’ями, саме в цей час на вулицях гуляє всіляка нечисть, яка шукає собі легку здобич. Навіщо потрібен гарбуз та що не можна робити у цей день – читайте у матеріалі.

Які існують традиції у цей день, – розповість Інформатор.

Хелловін – історія виникнення та легенди 

У часи ж язичництва, коли рік ділився на зиму і літо – цей день вважався сакральним. Кельти вважали, що їх головний бог – Сонце, потрапляє з 1 листопада в полон на весь зимовий період до князя тьми і головному володарю царства мертвих – Самхэйну.

Згідно стародавнім легендам, вважалося, що вночі 31 жовтня стираються всі межі, відкриваються двері зі світу мертвих у світ живих, і душі неприкаяних померлих відвідують своїх рідних та близьких. Вся темна сила також виходила зі свого потойбічного царства, як правило, перетворюючись або вселялася в різну домашню худобу, котів, кішок.

У наш час вважається, що свято Хелловін символізує собою перемогу життя над смертю, у зв’язку з цим люди і переодягаються в моторошні костюми, щоб, так би мовити, налякати самим смерть, тобто показують всім виглядом, що смерті не бояться.

Навіщо потрібен гарбуз

Гарбуз на Хелловін вважається обов’язковим атрибутом, адже це головний символ свята. З нього вирізають світильник, “ліхтар Джека”. За ірландською легендою, якось фермеру, на ім’я Джек вдалося обдурити диявола і виманити в нього обіцянку не забирати його душу в пекло після смерті. Але Джека за гріхи не пустили і до раю, і тоді диявол кинув йому тліюче вугілля, щоб грішник міг освітити собі шлях. Щоб подарунок диявола горів довше, Джек вирізав ліхтар з ріпи і поклав у нього жар. З того часу ліхтар Джека – символ неприкаяної душі, яка блукає в темряві, освітлюючи свій шлях тліючим вуглинками.

Коли Хелловін став відзначатися в Америці, ріпу замінили на яскраву гарбуз. Тому на вікна ставили гарбуз зі свічками, щоб налякати нечисть.

Коли Хелловін 2023 в Україні

Хелловін завжди святкують 31 жовтня, і 2023 рік не є винятком. Українці також відзначають Хелловін, і це свято набуває популярності кожен рік. Молодь та діти в Україні радісно беруть участь у традиціях Хелловіну.

Традиції та заборони на Хелловін:

На Хелловін усі вдягають страшні костюми і ходять від дверей до дверей, просячи солодощі. На свято готують страви з яблук і глінтвейн.

Що не можна робити:

  • потрібно закрити всі вікна та двері – через них у будинок може пробратися нечиста сила;
  • не можна залишати сушитися білизну на мотузці – в неї може забратися злий дух;
  • не можна вбивати павуків – вони пов’язані з душами померлих і попереджають про небезпеку;
  • не можна відмовляти в допомозі та милостині тим, хто про неї просить;
  • увечері в свято не можна залишати вдома чорну кішку – вона може принести в дім нещастя;
  • не можна обертатися, якщо почуєш за спиною кроки – той, хто обернувся, може втратити розум.

Цікаво, що Хелловін дуже схожий на наші Святки – дівчата в цю ніч ворожили, як правило, сівши перед дзеркалом о 12 ночі, при запаленій свічці вдивлялися, не мигаючи, у своє відображення і якщо свічка тухла – це був поганий знак.

Раніше ми розповідали, що сьогодні відзначають міжнародний день жіночого щастя. Писали, що Злата Огнєвіч зі сцени розповіла про часи проведені у Кривому Розі.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

 

 

 

Нагору