Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

17 жовтня: що відзначають у світі, День ангела, прикмети погоди та заборони

17 жовтня відзначають День яскравого одягу, Всесвітній день травм. Православна церква України вшановує пам’ять пророка Осії, преподобномученика Андрія Критського, а також безсрібників Косми і Даміана Аравійських. У народі відоме свято під назвами Осія Колісник, Єрофеєвий день, Єрофей Лісогін.

Які існують прикмети та заборони цього дня,- розповість Інформатор.

День яскравого одягу

У 1970-х роках у телевізійній комедії «Три компанії» Ларрі Даллас, якого грав Річард Клайн, закликав провести День яскравого одягу. Вважається, що саме так почалося святкування.

День яскравого вбрання відзначається щороку 17 жовтня та закликає всіх одягнути весь яскравий і божевільний одяг, який не одягають у звичайний день.

Всесвітній день травм

17 жовтня проводиться Всесвітній день травм. Щорічні заходи розпочалися з 2011 року в Нью-Делі. За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров’я, травми є однією з основних причин смерті та інвалідності в усьому світі.

Цей захід проводиться, щоб привернути увагу суспільства до причин та наслідків травм, а також до проблем соціалізації травмованих людей та якості їхнього життя. Також метою цієї ініціативи є посилення обізнаності дорослих та дітей про те, як можна знизити ризик травматизму та зменшити вірогідність летальних випадків.

Єрофеєвий день або Єрофей Лісогін

У народне свято 17 жовтня головною турботою наших предків був огляд і ремонт возів. Транспорт чистили, змащували дьогтем, лагодили неполадки і оглядали колеса. Наближався час, коли треба буде прибирати віз в сарай і діставати зимові сани.

Дівчата у свято 17 жовтня займалися рукоділлям, вишивали сорочки та рушники. У давні часи вважалося, що кожна дівчина повинна вміти вишивати, інакше її вважатимуть поганою господинею. Дівчата в цей день проводили ритуал на приворот коханого. Для цього вишивали повне ім’я коханого на вивороті наволочки, надягали на подушку і спали на ній.

В цілому це народне свято вважалося небезпечним через буйство нечисті. У цей день, за народними повір’ями, в лісі можна зустріти лісовиків, агресивних тварин або духів-лихоманок.

Що не можна робити 

Не варто в цей день ходити в дикі, безлюдні, віддалені від цивілізації місця. Підвищується ризик зіткнутися з нечистю або агресивними тваринами. В цілому в цей день не рекомендується виходити на вулицю без великої потреби.

Жінкам в день Єрофея не варто розмовляти з незнайомцями і приймати їхні подарунки, а також приходити в гості до зовсім незнайомих людей.

День вважається невдалим для весілля і вінчання. Пара, яка одружиться 17 жовтня, в майбутньому буде часто сваритися.

Не варто в цей день переробляти і планувати занадто багато справ. Не забувайте про відпочинок, щоб не було проблем зі здоров’ям.

За давніми віруваннями на день Осія не можна митися і особливо мити голову, інакше можна змити з себе захист від хвороб. Також не можна в цей день відвідувати перукарні та салони краси.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Вечірня зоря червоного кольору віщує вітряну погоду в найближчі дні.
  • Багато павутини літає по повітрю – до теплої погоди.
  • Сови вночі голосно ухають – до морозів.
  • Якщо протягом дня часто змінюється погода, то весь жовтень буде мінливим.
  • Якщо в лісі з’явилося багато снігурів, то зима буде ранньою.
  • Кури почали сильно линяти – до потепління.
  • Якщо після полудня Сонце жодного разу не показалося за хмарами, то скоро піде дощ.
  • Кіт спить цілий день – до похолодання.
  • Зайці побіліли – до ранньої зими.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

День ангела відзначають: Юліан, Кузьма, Леонтій, Анатолій, Андрій, Йосип, Антон, Олександр, Сергій.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 17 жовтня. Писали, про погоду на 17 жовтня.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору