Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

6 жовтня – Всесвітній день усмішки: День янгола, прикмети погоди та що не можна робити

6 жовтня, відзначають Всесвітній день усмішки, День божевільного Капелюшника, День помічника лікаря, Всесвітній день дитячого церебрального паралічу. За новим церковним календарем згадують святого Фому – одного з 12 апостолів Христа.У народі відоме свято під назвами Фомин день або Фома Хлібник.

Що не можна робити та які існують прикмети, – розповість Інформатор.

День божевільного Капелюшника

Щороку 6 жовтня у всьому світі відзначають День Божевільного Капелюшника, яскравого персонажа відомої казки Льюїса Керролла «Аліса в країні чудес».

Саме в цей день у 1986 року група програмістів з міста Боулдер, що у штаті Колорадо, вирішила відзначити незвичайну подію, здійснюючи незрозумілі абсурдні вчинки з циліндрами на головах. Надихнули їх на безглуздя ілюстрації до казки у виконанні Джона Тенніела, на яких було зображено Капелюшника в головному уборі циліндричної форми з загадковими числами 10 та 6. Імовірніше, вони означали ціну капелюха: 10 шилінгів, 6 пенсів. Та колеги вирішили її використати для визначення дати святкування: 6 число, 10 місяць.

За 2 роки, завдяки місцевій пресі, ідею підтримали усі мешканці Боулдера. А згодом святкування з успіхом поширилось по всім Сполученим Штатам та навіть за їх межами.

Всесвітній день усмішки

Про те, що усміхатися корисно, чули всі. Усміхнена людина виглядає молодшою і навіть довше живе. Щира усмішка часто допомагає вирішити складні конфліктні ситуації. Тому не дивно, що в світі існує таке свято — Всесвітній день усмішки. З’явилося воно не так давно — в 1999 році. Отже, в першу п’ятницю жовтня ми будемо святкуємо черговий Всесвітній день усмішки. Це свято завжди випадає на п’ятницю, бо п’ятниця сама по собі сприяє усмішкам (попереду два вихідних дні), а жовтень  у багатьох є початком сезонної депресії (день усмішки має цю депресію прогнати).

Всесвітній день дитячого церебрального паралічу

Всесвітній день церебрального паралічу (World Cerebral Palsy Day) – це всесвітня подія, що відзначається щорічно 6 жовтня і має на меті об’єднати людей, які живуть з церебральним паралічем, їхні сім’ї, прихильників та організації з понад 100 країн світу. Цей день присвячений забезпеченню того, щоб діти та дорослі з церебральним паралічем мали такі ж права, доступ і можливості, як і всі інші члени суспільства.

Фомин день

Саме цього апостола прозвали Фома Невіруючий. Згідно з Євангеліє, коли Христос воскрес, то апостола не було серед присутніх. Після ж Фома не повірив розповідям і сказав, що має сам побачити рани від цвяхів на тілі Ісуса – лише тоді повірить у його воскресіння. Коли апостоли зібралися в будинку Фоми, їм явився Господь – і Фома переконався в наявності ран на Його тілі. Тоді Ісус сказав: “Ти повірив, бо побачив Мене; блаженні ті, що не бачили, і увірували”.

Після цього Фома став ще більш ревним у вірі й обійшов із проповідями великі території, розповідаючи про Христа. Святий заснував церкви в Палестині, Парфії, Месопотамії, Ефіопії та Індії. Помер апостол Фома в Індії: там він потрапив до в’язниці за те, що навернув до віри сина правителя міста Меліапора і його дружину. Мощі святого перебувають в Індії, Угорщині, Італії та на Афоні.

Що не можна робити 

  • Перераховувати гроші в гаманці і дрібні монети. Вважається, що це теж може стати причиною подальших проблем з грошима в найближчому місяці.
  • Не можна скаржитися й згадувати власні біди.
  • Цього дня під забороною були будь-яке невиправдане витрачання грошей.
  • Також не варто лінуватися й лежати весь день у ліжку.

Що можна робити 

Апостолу Хомі моляться як покровителю чесного достатку і всіх працьовитих людей і дякують за допомогу в роботі й за запаси на зиму.

За старих часів на Фому обов’язково пекли коровай або хліб, а окраєць від свіжого буханця віддавали хворим – вважали, що він здатен вилікувати навіть від найважчої недуги. Цього дня слід заготовляти запаси на зиму, а на сніданок обов’язково потрібно з’їсти шматочок хліба – тоді в домі на весь рік оселиться щастя.

Народні прикмети

  • Мало грибів і багато горіхів – чекай суворої зими.
  • Безвітряний день вказує на те, що скоро прийдуть справжні холоди.
  • Дим стелиться землею – чекайте на погану погоду.

Іменини: Андрій, Іван, Інокентій, Микола, Петро, Ян, Іраїда, Раїса.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 6 жовтня. Писали, що у Кривому Розі з’явився патріотичний мурал та які фільми пропонують подивитися криворіжцям у кінотеатрах.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору