Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

5 жовтня: які свята відзначають у світі та що не можна робити

5 жовтня, відзначають Всесвітній День вчителя, Всесвітній день боротьби з менінгітом, Міжнародний день проти проституції. Православна церква України вшановує пам’ять святої черниці Харитини, яка вважається покровителькою Литви. Також в цей день церква вшановує пресвітера Даміана і Києво-Печерських ченців Єремея і Матвія. У народі відоме свято під назвами Харитини-перші полотнини, Іона і Фока, Листопадниця.

Прикмети погоди та заборони цього дня, – розповість Інформатор.

Всесвітній День вчителя

Сьогодні у світі, з ініціативи ООН, відзначається Всесвітній день вчителя. День вчителя – професійне свято всіх працівників сфери освіти.

Свято відзначається з 1994 року. Саме цього дня, в 1966 році, скликана ЮНЕСКО і Міжнародною організацією праці конференція ухвалила Рекомендацію «Про положення вчителів» – перший міжнародний документ, що окреслював умови праці вчителів.

Святкування відбуваються у понад 100 країнах світу, хоча деякі країни мають також національний День учителя, зокрема й Україна. Цей день дає можливість замислитися над силою освітян, викликами, з якими вони стикаються та нагадує про важливість вчителів у формуванні майбутнього наступного покоління.

Всесвітній день боротьби з менінгітом

Всесвітній день боротьби з менінгітом (World Meningitis Day) , який відзначається щороку 5 жовтня, є важливою ініціативою, спрямованою на підвищення обізнаності про менінгіт – важку інфекцію, яка вражає мільйони людей у всьому світі. Цей день відзначається глобальними зусиллями, спрямованими на те, щоб підкреслити важливість розпізнавання ознак і симптомів менінгіту та наявності вакцин для його профілактики.

Міжнародний день проти проституції

Міжнародний день проти проституції (International Day of No Prostitution) відзначається 5 жовтня.

Міжнародний день проти проституції – це інформаційний день, заснований у 2002 році, цей день слугує платформою для протидії практиці секс-праці та підвищення обізнаності про проблеми, пов’язані з проституцією.

Харитини-перші полотнини

У свято 5 жовтня дівчата ткали полотна і виготовляли вишиванки. День вважається вкрай вдалим для будь-якого рукоділля, а святу Харитину в давні часи вважали покровителькою прях, швачок і ткалей. У Київській Русі кожна дівчина повинна вміти вишивати. Наречені до свого весілля вишивали рушники, візерунки яких відрізнялися в різних регіонах України.

Часто дівчатка в це народне свято під керівництвом матері вчилися шити перше у своєму житті полотно. Тому дата отримала назву Харитини-перші полотнини.

Також у народне свято 5 жовтня збирали осінні овочі та фрукти (гарбуз, редьку, ріпу, баклажани, айву), а в садах збирали ягоди. Часто на початку вересня зривали і заготовляли на зиму виноград і шипшину. З яблунь зривали пізні яблука – вони вважалися хорошими для тривалого зберігання. З урожаю готували консервацію на зиму.

Що не можна робити

Про цей день з давніх часів існує прикмета – не можна їсти рибу 5 жовтня.

Не варто в цей день надягати нові не ношені речі.

Не хваліться своїми досягненнями, достатком, красою, майном 5 жовтня, інакше заздрісники можуть вас наврочити. Заздрити іншим людям теж в цей день не можна, інакше накличете на себе їх проблеми.

Лінуватися і байдикувати 5 жовтня – до невдач у всіх справах. Також в цей день дорослим не варто спати вдень.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо з берези ще не опало листя, то зима в цьому році буде пізньою.
  • На сосні мало шишок – до теплої зими.
  • По повітрю літає багато павутини – до потепління і пізньої зими.
  • Перелітні птахи великими зграями відлітають на південь – до швидких заморозків.
  • Якщо дим від багаття стелиться над землею, то скоро піде дощ.
  • Домашня худоба поводиться неспокійно – до негоди.
  • Галки кружляють в небі по колу – до морозів.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Денис, Матвій, Гавриїл, Кузьма, Євдоким, Олексій, Петро, Інокентій, Макар, Тихон.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 5 жовтня. Писали, про погоду на 5 жовтня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору