Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Населення України скорочується, а народжуваність може впасти до найнижчої у світі

Й без того не найкраща демографічна ситуація в Україні за півтора року повномасштабного вторгнення ще погіршилася. Найближчим часом показник народжуваності може стати найгіршим у світі. На то є об’єктивні причини. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на The Wall Street Journal, за першу половину 2023 року народжуваність в Україні у порівнянні з періодом до початку повномасштабного вторгнення знизилася на 28%. Це рекордний рівень падіння, починаючи з 1991 року. За прогнозами спеціалістів, найближчим часом він може стати найнижчим у світі. У результаті населення України скоротиться з 43 до 30 мільйонів.

Якщо для підтримки чисельності населення народжуваність має складати 2,1 дитини на одну жінку, то зараз вона опустилася до показника 1,2. Тобто більшість українок або відкладає народження другої дитини на більш спокійний час, або взагалі не планує її народжувати.

Скороченню народжуваності сприяє й факт розлучення сімей. Жінка з дітьми у пошуках безпеки виїжджає за кордон, а чоловікам у віці від 18 до 60 років виїзд заборонений.

Раніше Інформатор писав про те, що першою в Україні в 2023 році народила переселенка з Дніпропетровщини та про те, що в Україні катастрофічно зменшилась кількість населення та народжуваність.

Дізнайтесь головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

 

 

 

Нагору