Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні катастрофічно зменшилась кількість населення та народжуваність: чому

В Україні катастрофічно зменшилась кількість населення. При цьому спеціалісти прогнозують у 2023 році не менш катастрофічне падіння народжуваності. З 1994-го року кількість населення в Україні щорічно скорочувалася, і зараз в країні живе приблизно 34-35 мільйонів людей. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на директорку Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи академік НАН України Еллу Лібанову, причин цьому негативному явищу декілька:

  • війна. Людей втрачають через надвелику смертність.  Це не тільки загиблі, а й ті, хто вмирає через стреси;
  • міграція. Люди, котрі втекли від війни за кордон, живі і є надія, що вони повернуться. А перспектива повернення, передусім, залежатиме від тривалості бойових дій та від умов, що формуватимуться після війни. “Чим довше люди перебуватимуть за кордоном, тим більше вони адаптуються й намагатимуться залишитися там назавжди. Крім того, що довше триватиме гаряча фаза війни, то сильніше буде зруйновано нашу інфраструктуру – як виробничу, так і соціальну, передовсім житлову. Якщо у людей зруйноване житло і якщо в них немає роботи, їм не буде куди й для чого повертатися”, – пояснила Лібанова.
  • щодо народжуваності. За думкою Лібанової, 2023 рік буде роком катастрофічного падіння цього показника. Для того, щоб мати просте відновлення поколінь, треба, аби одна жінка за своє життя (усереднено) народила 2,13 – 2,15 дитини. 2021 року ми мали показник 1,1. 2022 року — ще менше, але скорочення ще не буде катастрофічним за рахунок дітей, які народилися в першій половині року. Максимум на що можна розраховувати, це показник 0,8”.
  • є ще один фактор. Масова депортація російськими загарбниками жителів тимчасово окупованих територій України може свідчити про намір москви змінити демографічний склад цих регіонів.

Раніше Інформатор писав про те, що офіційно у Кривому Розі зареєстровано вже 70 тисяч переселенців.

Дізнайтесь головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору