Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Знову без електроенергії: як українцям підготуватися до тривалих відключень

Попереду зима. Відключення електроенергії у цю пору року українці в вже не лякають, бо вони їх пережили зимою минулою. Але підготуватися завчасно зайвим не буде. Тим більше, що за словами спеціалістів, вони будуть більш тривалими.  

Як розповість Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, через атаки російських окупантів 22 вересня частково зникло світло в кількох областях України. При цьому й раніше представники влади попереджали, що осінь та зима можуть бути важкими, адже окупанти можуть спробувати знову атакувати нашу енергетичну систему, як і минулого року. Тому важливо, щоб громадяни були готові до ймовірності блекаутів.

Як передає Телеграф, енергетики ще не готові казати про те, чи свідчить про початок осіннього загострення у росіян і обстрілів ТЕЦ обстріл 22 вересня. Проте це явно є причиною, щоб перевірити свою готовність до того, що можуть знову повернутися відключення світла.

Резервні способи зарядити гаджети. Важливо, щоб під час відключення світла можна було мати спосіб зарядити телефон. Для цього потрібно заздалегідь купити павербанки. При цьому слід враховувати, який ваш смартфон має акумулятор: наприклад, якщо ваш смартфон має акумулятор на 3000 мАг, обирайте павербанк від 10 000 мАг — його вистачить на три повні зарядні сесії смартфона. Також є спеціальні зарядні станції і для ноутбуків, і для іншої техніки.

Опалення. У приватних будинках для опалення при відсутності електроенергії можна використовувати буржуйку. У випадку з квартирою підійдуть інші варіанти. Наприклад, такі способи:

  • Електропростирадло – його можна також підключати до зарядної станції;
  • Обігрівачі з горщиків та свічок (для цього використовують декілька квіткових горщиків з вогнетривкої глини та свічки, можна чайні);
  • Туристичні портативні газові обігрівачі, здатні зігріти намет або навіть невелике приміщення (важливо бути обережними при заправці балонами з газом);
  • Хімічні зігрівайки для рук та ніг.

Утеплення вікон. Для цього можна використовувати паперовими стрічками: ними можна заклеїти щілини, щоб не дув вітер. Також можна використовувати пінополіетилен або пінистий поліетилен. Для дерев’яних вікон можна використовувати парафін, замазавши ним щілини.

Освітлення. Зараз у продажу є чимало гаджетів, які можуть освітлити помешкання без електроенергії. Наприклад, гірлянди з USB, або світильники на батарейках. Коштувати це в результаті може навіть дешевше, аніж постійно запасатися свічками.

Запаси води та їжі. Важливо на період відключення світла мати запас продуктів, які можуть тривалий час зберігатися без холодильника. Наприклад, консерви, хлібці, печиво тощо. Також треба запастися запасом води: як і питною, так і технічною.

Інтернет. Тут способів бюджетних практично немає. Але якщо гаманець дозволяє, то можна скористатися послугами провайдерів  DataGroup, Iridium, Inmarsat і Starlink. Однак у них є свої нюанси, які потрібно враховувати.

Задонатити на ЗСУ. Важливо пам’ятати, що наші захисники борються за Україну і з блекаутами, і без них. Тому не зайвим буде інвестувати гроші в перемогу і долучатися до зборів, щоб підтримувати наших військових.

Раніше Інформатор писав про те, що через ракетні обстріли час відключення електроенергії можуть збільшити та про те, як зберігати продукти під час відключення електроенергії.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору