Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому 2024 рік буде високосним та чого не можна робити

До нового 2024 року залишилося три місяці. Але вже зараз багато українців починають хвилюватися. Адже цей рік буде не простим, а високосним.

Інформатор розповість про те, чому саме він так називається, чим відрізняється від інших, та чого краще не робити у цей період, аби не накликати біди.

За розрахунками древніх математиків та астрономів, тривалість року дорівнює 365 діб і 6 годин. Щоб додаткова чверть доби не ускладнювала розрахунки, було вирішено раз на чотири роки додавати до календаря один додатковий день, який приєднують до лютого. Тобто у лютому стає не 28, як завжди, а 29 днів. Сам високосний рік триває не 365, а 366 днів.

Наші предки вважали високосний рік нещасливим. Щоби уникнути неприємностей, існувало багато заборон. Зокрема

  1. Вважалося, що будинок, який почали будувати у високосний рік неодмінно постраждає від пожежі, а його власники будуть хворіти. Тому будівництво відкладали до наступного року.
  2. Також не рекомендувалося купувати житло та змінювати місце проживання. Якщо ж така потреба виникла, переїжджати треба восени або взимку. У новий будинок не рекомендується перевозити старі, непотрібні речі. Їх краще залишити у старому будинку, аби вони не накликали біду в новій оселі.
  3. У високосний рік намагалися не вінчатися та не одружуватися. Вважалося, що це приведе до бід та негараздів, через які подружжя швидко розійдеться. Якщо ж обставини вимагали створення сім’ї, треба було перед церемонією промовити: “Вінчаю вінцем, а не високосним кінцем”.
  4. Цікаво, що діти, які з’явилися на світ 29 лютого, вважалися особливими. Через те, що свій день народження вони святкують один раз на 4 роки, люди вірили, що такі немовлята проживуть довге життя.
  5. Не можна відзначати появу першого зуба у малечі. Інакше всі зуби у дитини повипадають.
  6. Людям, які розлучилися у високосний рік треба віднести до церкви спеціально придбаний новий рушник.
  7. Перед тим, як збирати лікувальні трави  на Івана Купала, у високосний рік необхідно було помолитися.
  8. У високосний рік на різдвяні свята люди не ходили колядувати, аби не поводити себе як тварини, у яких вони переодягнулися.
  9. Не можна купувати чи продавати тварин.
  10. Починати власну справу.

Раніше Інформатор писав про те, що недоречно дарувати на Новий рік та про те, що ПЦУ переходить на новий календар.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору