Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У парку імені Мершавцева оселилися лебеді: чим ні в якому разі не можна годувати пернатих

На річці у парку імені Мершавцева оселилися пара прекрасних лебедів. Граційні птахи одразу стали об’єктом пильної уваги як дорослих, так і дітей. Людям хочеться, як у кіно, гуляти затишними алеями та годувати чудові створіння печивом та хлібом. Але робити цього не можна ні в якому разі.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Громадську ініціативу мешканців Кривбасу, треба розуміти, що це все ж таки дикі птахи, і відповідно, потребують до себе правильної поведінки з боку людини, а саме, намагатися не лякати їх гучними вигуками та киданням в них гілочок чи, навіть, каміння. Бо так трапляється, що діти в захопленні від побаченого, можуть нашкодити цим красеня своїми емоційними діями.

А ще дуже часто спостерігаємо випадки годування цих птахів: часто їм кидають хліб чи печиво, а це дуже шкідлива їжа для пернатих. У лебедів, яких підгодовували, виробляється рефлекс: вони вже не хочуть самостійно шукати притаманну для їх харчування їжу, тож годуючи їх, люди часто роблять птахам шкоду.

У літню пору лебеді спокійно знаходять прожиток: вони завжди вибирають водойми з багатою рослинністю. Для них це життєво необхідно. Крім водоростей, птахи знаходять у водоймі й інший корм: дрібну рибу, земноводних, ікру, мотиль, комах. Але, якщо погодувати вже дуже хочеться, та не знаєте чим і як правильно, щоб не нашкодити птиці, маємо поради від вчених-орнітологів.

Підгодовувати можна тільки певним набором продуктів: рекомендовано годувати лебедів зерном та овочами (особливо салатом та картоплею). Їжа має бути достатньо дрібно нарізаною, щоб птах міг її проковтнути. Як корм, краще використовувати різні зернові (кукурудза, рис, горох, пшениця, ячмінь, просо), але не тверді, а злегка відварені. Особливо корисними будуть пророщені зерна пшениці.

Якщо ж годування лебедів стане для вас улюбленим заняттям, запасіться комбікормом для свійської птиці (він продається на ринках або в спеціалізованих магазинах). Також не намагайтеся годувати птаха з руки та кидайте їжу у воду.

Насправді щоб мати можливість нашим відвідувачам милуватися цими красенями в парку і не нашкодити їм, нічого складного немає. Потрібна лише наша свідомість, відповідальність та невтручання у природний цикл життя птахів, що буде надалі приваблювати їх в наші мальовничі місцини й, можливо, вони оселяться і на березі річки нашого парку.

Раніше Інформатор писав про те, що вандали розпалили багаття та пошкодили ялинки у парку ім. Мершавцева та про те, навіщо у парку Мершавцева закрутили ялівці.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору