Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Загартовані вогнем і як Фенікс відроджені з попелу: на фестивалі Burning man представили унікальну українську інсталяцію

31 серпня, пройшов фестиваль Burning man у США. На ньому представили унікальну українську інсталяцію, де народилась через вогонь наша скульптура. Вона була оточена коробом, як памʼятники на наших площах. Але потім вона стала вогняним стовпом з якого народився Фенікс. Ця скульптура була спалена першою на цьогорічному Burning Man.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Віталія Дейнега.

“Алегорія цього твору дуже проста. Нас як націю хотіли знищити. Але вогонь нас загартував. Ми вийшли з вогню і він тільки зробив нашу шкіру грубшою, а нас – сильнішими. Ми переродились через вогонь. І нехай ми цього для себе не вибирали – але ми впорались і продовжуємо справлятись кожного дня”, – пише Віталій Дейнега.

Коли глядачі побачили що за вогняним стовпом щось є і короб не пустий – натовп глядачів сильно зойкнув.

“Мені здається, що ми як нація десь в цій точці. Вогонь ще обпікає і намагається нас знищити. Нам боляче. Нас обпікає полумʼя війни і смерті. Але ми стаємо сильнішими ніж будь-коли були”, – розповідає Віталій.

Вогонь дуже гарно попрацював з поверхнею скульптури і Фенікс зараз ніби лице вкрите шрамами. Але мужні обличчя шрами тільки прикрашають. Команда Burning Man сказала що не можуть згадати коли у них було крутіше спалення ніж це. А ми тільки молода команда, яка починає возити українське мистецтво на Burning Man. Це був тільки дебют.

Цей проєкт зробила американська партнерка Елен Лопаткіна. Також у цьому проєкті над ідеєю працювали художники Льоша Сай і Богдана Косміна. Та працювала ціла команда людей, без яких би не було б цієї неймовірної інсталяції.

Раніше ми розповідали, гороскоп на 1 вересня. Писали, про фільми, які показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору