Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Безкоштовні знеболювальні: хто в Україні може отримати ліки безоплатно

У МОЗ зазначають, що з вересня паліативні пацієнти зможуть отримати ліки за електронним рецептом. А з жовтня для хворих на діабет І типу стануть доступні тест-смужки за програмою реімбурсації (відшкодуванню). Туди увійшли шість препаратів морфіну в таблетках – чотири безоплатні та два з доплатою.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Для того, щоб отримати знеболювальні необхідно:

  • Звернутися до сімейного або лікуючого лікаря. Для пацієнтів з онкологією – звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. За наявності паліативного статусу лікар встановить діагноз «хронічний біль» та сформує рецепт в електронній системі. Для пацієнтів із психічними розладами: звернутися до лікаря-психіатра. За наявності паліативного статусу лікар встановить діагноз «хронічний біль» та створить е-рецепт. Усім іншим пацієнтам необхідно звернутися за направленням сімейного лікаря до лікаря-спеціаліста. За наявності паліативного статусу лікар встановить діагноз «хронічний біль» та призначить пацієнту знеболювальні засоби. Далі пацієнту необхідно звернутися до сімейного лікаря, який створить рецепт на ліки.
  • Як і зазвичай, після формування рецепта пацієнт отримає смс-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення. Для тих пацієнтів, які зареєструвалися в ЕСОЗ не за номером телефона, а за документами, лікар надрукує інформаційну довідку, яка міститиме всю необхідну інформацію про рецепт.
  • Звернутися до аптеки, яка має договір з НСЗУ з електронним рецептом. Для погашення рецепта достатньо назвати фармацевту номер рецепта та код його погашення або надати інформаційну довідку.
  • Обрати серед наявних препаратів необхідну назву та отримати знеболювальні препарати безоплатно або з частковою доплатою в аптеці з договором з НСЗУ.

Кому необхідні знеболювальні препарати 

Знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів необхідні людям з важкими, часто невиліковними захворюваннями. Наприклад, онкологія в III-IV стадії, ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз у пізній стадії, серцево-судинні, неврологічні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання. Отримати знеболювальні можуть пацієнти, які мають встановлені: основний діагноз, паліативний статус та хронічний біль. Загалом оновлений реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, містить 515 торгових назв препаратів і медвиробів. Їх вартість частково або повністю відшкодовує НСЗУ.

Раніше ми розповідали, що в Україні заборонили використовувати деякі ліки, через які померла дитина в лікарні у Дніпропетровській області та що в Україну з росії завозили підробні ліки для онкохворих і продавали через інтернет.

Дізнавайтесь головні новини Кривого Рогу та України першими на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

 

 

Нагору